2 Ιουλίου 2024

    Νέα πλατφόρμα αναφορών περιστατικών βίας κατά ανηλίκων μέχρι τα Χριστούγεννα, αποκαλύπτει η Δόμνα Μιχαηλίδου

    Μία νέα πλατφόρμα αναφορών σχετικά με περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, αναμένεται να είναι σε λειτουργία έως τα Χριστούγεννα, όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η εγκύκλιος για τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας θα είναι στη διάθεση των σχολείων από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

    Η νέα πλατφόρμα αναφορών αποτελεί μία καινοτομία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και έχει σαν στόχο την προστασία των παιδιών από την βία και την κακοποίηση. Σύμφωνα με την υφυπουργό, η πλατφόρμα έχει διττή λειτουργία. Αφενός, επιτρέπει στα παιδιά να αναφέρουν περιστατικά που νιώθουν ότι τους βλάπτουν ή τα βλάπτουν. Αφετέρου, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και υλικό, που αφορούν τη στήριξη των παιδιών καθώς και των γονέων και των εκπαιδευτικών.

    Μέχρι σήμερα, η πορεία επικοινωνίας μεταξύ των ειδικών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών με τους μαθητές εξαρτιόταν από την προηγούμενη γονική συναίνεση. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, αυτό προκαλούσε προβλήματα στις περιπτώσεις όπου η κακοποίηση προήρχετο από το οικογενειακό περιβάλλον. Με τη νέα πλατφόρμα, οι ειδικοί θα μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά χωρίς την απαίτηση γονικής συναίνεσης.

    Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η πλατφόρμα αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά, όπου μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να αναφέρουν περιστατικά βίας. Η πλατφόρμα επίσης παρέχει πληροφορίες και υλικό για τη στήριξη των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Η πληροφορία που συλλέγεται είναι καταχωρημένη με αυστηρά καθορισμένο τρόπο, προκειμένου να μην υπάρχει παρερμηνεία, και η πλατφόρμα θα συνδέεται με άλλους φορείς για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των αναφερόμενων περιστατικών.

    Επιπλέον, η υφυπουργός Παιδείας αναφέρει ότι εξετάζονται και λοιπές ενέργειες για την προστασία των παιδιών, όπως η δημιουργία ενότητας που θα ασχολείται με προγράμματα κατά της κακοποίησης σε διάφορους χώρους, όπως αθλητικά σωματεία και χώρους πολιτισμού. Η πληροφορία που θα συλλέγεται θα επιτρέπει την καλύτερη αξιολόγηση των αναφερόμενων περιστατικών και θα διευκολύνει την προστασία των παιδιών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα