6 Ιουλίου 2024

    Νέα Προσέγγιση στην Πρόληψη της Άνοιας μέσω της Ανάλυσης της Ομιλίας

    Ένα ολοκαίνουριο ερευνητικό έργο που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία αναφέρει ότι οι αλλαγές στην ομιλία μπορούν να αποκαλύψουν τον τύπο της άνοιας που παρουσιάζει ένα άτομο. Αυτή η προσέγγιση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απλές κατ’ οίκον εξετάσεις για τη νόσο.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Tetsuaki Arai, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, η καθοριστική σημασία του να προσδιοριστεί ο τύπος της άνοιας σε ένα άτομο είναι κρίσιμη στην απόδοση της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και στον σχεδιασμό της κατάλληλης φροντίδας για τον ασθενή. Ο συγκεκριμένος τρόπος ανάλυσης της ομιλίας μπορεί να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση που θα επιτρέπει την εντοπισμό των διαφορετικών τύπων της νόσου.

    Η συγκεκριμένη μελέτη περιλάμβανε 45 ηλικιωμένους ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ, 27 ασθενείς με άνοια με σωματίδια Lewy και 49 άτομα χωρίς κάποια διαγνωσμένη νευροεκφυλιστική ασθένεια που αποτελούσαν μια ομάδα ελέγχου. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες ομιλίας, οι οποίες απαιτούσαν τη διατύπωση προφορικής περιγραφής εικόνων και την αντίστροφη μέτρηση, και η ομιλία τους αναλύθηκε προκειμένου να ανακαλυφθούν οποιεσδήποτε αλλαγές. Οι αλλαγές αφορούσαν τόσο γλωσσικά χαρακτηριστικά, όπως το περιεχόμενο της ομιλίας, όσο και ακουστικά, όπως η ποιότητα και το φάσμα της φωνής, καθώς επίσης και προσωδιακά στοιχεία που είχαν σχέση με τον τονισμό, τον ρυθμό ομιλίας και τις παύσεις.

    Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει με επιτυχία τους διάφορους τύπους άνοιας μέσω των χαρακτηριστικών της ομιλίας. Ο καθηγητής Arai δήλωσε ότι τα αποτελέσματα τους αποδεικνύουν ότι η αυτόματη ανάλυση της ομιλίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κλινικά για τον εντοπισμό διαφορετικών τύπων άνοιας.

    Αυτή η νέα προσέγγιση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πιο ευαίσθητες και αποτελεσματικές διαδικασίες διάγνωσης της άνοιας, επιτρέποντας στους γιατρούς να προγραμματίζουν την αντίστοιχη περίθαλψη για κάθε ασθενή ανάλογα με τον τύπο της νόσου που παρουσιάζει. Αναμένεται ότι αυτή η προσέγγιση θα συμβάλει στη βελτίωση της φροντίδας που παρέχεται στους ασθενείς με άνοια και θα μπορέσει να εκτιμήσει ποιοτικά την πρόοδο της νόσου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα