9 Ιουλίου 2024

    Νέα προσπάθεια για την εξάλειψη του ιού HPV: Η πρωτοβουλία του ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ”

    Ένα νέο κεφάλαιο στην προσπάθεια για την εξάλειψη του ιού HPV ξεκινά με την έναρξη της νέας καμπάνιας του ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ. Η καμπάνια, η οποία συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων που έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων.

    Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ έχει ήδη προσφέρει ένα σημαντικό έργο στην πρόληψη και τον εμβολιασμό κατά του HPV. Από το 2020, ο οργανισμός έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ένταξη των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων κατά του HPV. Η νέα καμπάνια περιλαμβάνει ένα ενημερωτικό βίντεο, ένα νέο φυλλάδιο και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού, και δίνει έμφαση στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο εμβολιασμός στον αγώνα κατά του ιού HPV.

    Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 11ης Συνόδου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων επιβεβαιώνει τον ρόλο του εμβολίου HPV στην εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, η εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας μπορεί να επιτευχθεί έως το 2047, εάν αυξηθεί η κάλυψη του εμβολιασμού των κοριτσιών έως 15 ετών στο 90% και η συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου με το τεστ του HPV στο 75%.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, ο εμβολιασμός κατά του HPV συνιστάται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να πραγματοποιηθεί αναπλήρωση μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Επίσης, το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως για τα αγόρια και τα κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, χωρίς περιορισμούς για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

    Με τη νέα καμπάνια του ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, ελπίζουμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συμμετοχή στον εμβολιασμό κατά του HPV. Μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, μπορούμε να φέρουμε το τέλος στον ιό και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς καρκίνο τραχήλου μήτρας. Ας ενωθούμε και να τελειώσουμε με τον ΗPV για πάντα!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα