7 Ιουλίου 2024

    Νέα πρόταση για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού: Ενίσχυση και ανανέωση του συστήματος

    Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται μια νέα πρόταση για τη βελτίωση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, με έμφαση στην προσέλκυση νέων γιατρών για να εργαστούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες λόγω της έλλειψης γιατρών και της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα παρουσιάσει τις προωθούμενες παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού σήμερα κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ένας από τους λόγους που ο Προσωπικός Γιατρός έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εφαρμογή του είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους ιδιωτικούς γιατρούς να συμμετέχουν. Έτσι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια εγγεγραμμένοι πολίτες και μόνο 3.435 προσωπικοί γιατροί. Από αυτούς, 2.224 είναι γιατροί του δημοσίου και οι υπόλοιποι είναι ιδιώτες. Η προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας προσπάθησε να ανοίξει την “δεξαμενή” των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, στους οποίους μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες. Επιπλέον, επιτράπηκε σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγους, να ενταχθούν στο σύστημα. Αυτή η μεταρρύθμιση εξυπηρετεί τους χρονίως πάσχοντες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να έχουν ως Προσωπικό Γιατρό αυτόν που τους παρακολουθεί. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των προσωπικών γιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να προσελκύσει νέους γιατρούς. Αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος ειδίκευσης των γενικών γιατρών και των παθολόγων που θα εργαστούν στην ΠΦΥ, ώστε να τους παρέχονται κίνητρα για να επιλέξουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Επιπλέον, το αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας θα ανανεωθεί και επικαιροποιηθεί στις Ιατρικές Σχολές, με σκοπό τη δημιουργία ενός “φυτωρίου” νέων γιατρών για την ΠΦΥ. Στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι Κινητές Ομάδες θα ενταχθούν ενεργά στο νέο σύστημα που αναμένεται να διαμορφωθεί. Μετά την επιτυχία του μοντέλου προσέγγισης των κατοίκων κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Θεσσαλία, οι ΚΟΜΥ θα εκτελούν περισσότερες δράσεις στο πεδίο. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να φέρει τον γιατρό κοντά στον πολίτη, προσφέροντας προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και συνταγογράφηση, ενώ άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως οι επισκέπτες υγείας, θα παρέχουν πληροφορίες για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα