4 Ιουλίου 2024

    Νέες άδειες κυκλοφορίας μόνο σε «καθαρά» φορτηγά!

    Ετοιμάζεται να αλλάξει το τοπίο στην αγορά των φορτηγών, με την επιβολή νέων κανονισμών για τις άδειες κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την τελευταία αντιρρυπαντική οδηγία, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο των οχημάτων που πληρούν τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων Euro 6-D.

    Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: “Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις”.

    Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2023, οι άδειες κυκλοφορίας ΦΔΧ θα χορηγούνται μόνο σε φορτηγά που πληρούν τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων EURO VI-D για βαρέα οχήματα. Επίσης, εφαρμόζονται οι προδιαγραφές των ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών ρύπων για ελαφρά οχήματα που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 για την πρώτη ταξινόμηση καινούριων φορτηγών.

    Επιπλέον, η νέα νομοθεσία απαγορεύει τη μετατροπή κυκλοφορούντων αδειών κυκλοφορίας φορτηγών δημόσιας χρήσης νομαρχιακών μεταφορών που είχαν εκδοθεί πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3887/2010. Μετά την πάροδο της προθεσμίας, οι άδειες ΦΔΧ που δεν έχουν αντικατασταθεί ανακαλούνται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών της περιφέρειας.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα