7 Ιουλίου 2024

    Νέες απειλές για τα ελληνικά νοσοκομεία: ΕΟΔΥ και ECDC σε πολιορκία

    Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα (ΕΟΔΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έχει τονίσει τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί η γρήγορη διασπορά του επικίνδυνου βακτηρίου Klebsiella pneumoniae σε 15 νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τη μελέτη, το βακτήριο αυτό, και ιδιαίτερα η μορφή του ST39, έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες.

    Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ίσως η εξάπλωση του βακτηρίου να έχει ήδη πραγματοποιηθεί μέσω μιας νέας μορφής του, του ST323, το οποίο εντοπίστηκε σε έξι νοσοκομεία το 2022. Με βάση τα στοιχεία, η μελέτη καταλήγει ότι η μετάδοση αυτή συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων σε νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγείας.

    Η εξάπλωση του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae έχει παρατηρηθεί επίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδεινώνοντας το παγκόσμιο πρόβλημα της αντοχής στα αντιβιοτικά. Προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση των στελεχών του βακτηρίου αυτού και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, οι ειδικοί του ECDC επιστημονικούν ότι απαιτούνται επείγουσες προληπτικές και ελεγκτικές προσπάθειες, αναθέτοντας στα νοσοκομεία και σε άλλες υγειονομικές μονάδες τη δέουσα χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους.

    Είναι γνωστό ότι η Klebsiella pneumoniae βρίσκεται φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου, όμως, όταν αντισταθμίσει αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις όπως πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, διάρροια και λοιμώξεις των μαλακών ιστών. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, είναι απαραίτητη η λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση των μικροοργανισμών και η διάδοση μολύνσεων στα νοσοκομεία και τις ιατρικές μονάδες της χώρας.

    Εν κατακλείδι, η εξάπλωση του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Είναι καθήκον όλων να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και να ενισχυθούν οι προληπτικές δράσεις για την περιορισμό της διασποράς του βακτηρίου αυτού και του αντιβιοτικής αντοχής γενικότερα. Μόνο με συντονισμένες προσπάθειες και επαρκή χρηματοδότηση μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών και να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες αντιβιοτικές αντοχές που εμφανίζονται σε παθογόνα μικρόβια.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα