9 Ιουλίου 2024

    Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση ρινικών αποσυμφορητικών σπρέι

    Τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ρινικής συμφόρησης, πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται με προσοχή, σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC). Σκοπός αυτών των μέτρων είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνων για συνδρόμους αναστρέψιμης οπίσθιας εγκεφαλοπάθειας (PRES) και αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσυστολής (RCVS).

    Η PRAC συνιστά να αποφεύγεται η χρήση αυτών των φαρμάκων από ασθενείς με υψηλή πίεση αίματος που είναι σοβαρή ή δεν ελέγχεται με τη θεραπεία, καθώς επίσης και από ασθενείς με σοβαρή οξεία ή χρόνια νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να σταματούν αμέσως τη χρήση των φαρμάκων αυτών και να αναζητούν θεραπεία εάν παρατηρήσουν συμπτώματα όπως σοβαρός πονοκέφαλος με αιφνίδια έναρξη, αίσθημα ασθένειας, εμετός, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και οπτικές διαταραχές, που μπορεί να σημαίνουν πιθανή παθολογική κατάσταση.

    Η απόφαση αυτή της PRAC βασίζεται σε μια ανασκόπηση όλης της διαθέσιμης τεκμηρίωσης, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για την ασφάλεια μετά την κυκλοφορία των φαρμάκων αυτών. Αυτή η ανασκόπηση παρουσιάζει αποδείξεις για τη σχέση ανάμεσα στη χρήση της ψευδοεφεδρίνης και τους κινδύνους για την υγεία, όπως τα συνδρόματα PRES και RCVS.

    Τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση νευρικών απολήξεων και την απελευθέρωση της ουσίας νορεπινεφρίνη, η οποία προκαλεί σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει το πρήξιμο και την παραγωγή βλέννας στη μύτη. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων κρυολογήματος, γρίπης, αλλεργικής ρινίτιδας και αγγειοκινητικής ρινίτιδας σε ασθενείς με ρινική συμφόρηση.

    Η PRAC προτείνει να ενημερωθούν οι πληροφορίες προϊόντος για όλα τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη ώστε να περιλαμβάνουν αναλυτικά τους κινδύνους για τα συνδρόματα PRES και RCVS, καθώς και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους ισχαιμίας του καρδιαγγειακού και αγγειακού εγκεφαλικού συστήματος, που περιλαμβάνουν τη μειωμένη παροχή αίματος, έχουν ήδη προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος αυτών των φαρμάκων. Οι προτάσεις της PRAC πρόκειται να εξεταστούν από την επιτροπή φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) προτού εκδοθεί η τελική γνώμη του Οργανισμού.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα