7 Ιουλίου 2024

    Νέες προοπτικές για τους γιατρούς υποχρεωτικής θητείας – Τέλος στην υπηρεσία υπαίθρου

    Το Υπουργείο Υγείας έρχεται με μια νέα μεταρρύθμιση για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, προσφέροντας νέες επιλογές και οικονομικά κίνητρα για τους νέους γιατρούς υποχρεωτικής θητείας. Με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των παθολόγων και γενικών γιατρών στη χώρα, και να διατηρούνται οι επαγγελματίες στο εσωτερικό της χώρας, η νέα πρωτοβουλία παρουσιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Το πρώτο μέρος της μεταρρύθμισης αφορά τη μετατροπή της υπηρεσίας υπαίθρου των γιατρών υποχρεωτικής θητείας. Το νέο μοντέλο που επινοήθηκε είναι αυτό των Προσωπικών Γιατρών υποχρεωτικής θητείας, που θα υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία. Σήμερα, υπηρετούν 1261 γιατροί στα ιατρεία υπαίθρου και εντός των επόμενων μηνών θα ανοίξουν επιπλέον 1270 θέσεις. Με αυτήν την αλλαγή, επιδιώκεται να φτάσει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον αριθμό των γιατρών παθολόγων και γενικών ιατρών, από το μόλις 6% που είναι σήμερα, στο 35% που είναι το αισιόδοξο σενάριο.

    Το δεύτερο κομμάτι της μεταρρύθμισης είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού παθολόγων και γενικών γιατρών από Κύπρο και Βρετανία. Μεταξύ των λόγων που τους εμποδίζουν να επιλέξουν να εργαστούν στην Ελλάδα είναι το “αδόμητο” περιβάλλον, όπως το αποκάλεσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Με το πρόγραμμα επαναπατρισμού, οι επιστρέφοντες γιατροί θα έχουν μειωμένη φορολογία και αμοιβή περίπου 100.000-150.000 ευρώ το χρόνο. Επιπλέον, θα παρέχονται και πανεπιστημιακές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου οι νέοι γιατροί θα μπορούν να εκπαιδευτούν σε ένα περιβάλλον που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

    Για να προάγεται η ενσωμάτωση του Προσωπικού Γιατρού με το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων “Σπύρος Δοξιάδης”, προβλέπεται η καταβολή μπόνους στον γιατρό για κάθε εξέταση που πραγματοποιείται στους εγγεγραμμένους ασθενείς του. Με αυτό τον τρόπο απελευθερώνεται ο γιατρός από γραφειοκρατικές διαδικασίες και μπορεί να επικεντρωθεί στην ιατρική περίθαλψη των ασθενών.

    Η ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο μέχρι το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ και να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νέες προοπτικές για τους γιατρούς υποχρεωτικής θητείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα