3 Ιουλίου 2024

    Νέες πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση: Θεραπευτικά αγροκτήματα και καινοτόμες παρεμβάσεις

    Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έγκριση νέων προγραμμάτων και δράσεων για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και την υλοποίηση παρεμβάσεων απεξάρτησης. Η σκοπιμότητα αυτών των προγραμμάτων εγκρίθηκε στο πλαίσιο του νέου εταιρικού συμφώνου για το πλαίσιο ανάπτυξης ΕΣΠΑ (2021-27) και προβλέπουν συνολικό προϋπολογισμό 80.675.000 ευρώ για τα επόμενα πέντε έτη.

    Στα προγράμματα απεξάρτησης εντάχθηκαν φορείς όπως το ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, και οι μονάδες απεξάρτησης του ΨΝΑ, ΨΝΘ, ΓΝ Κέρκυρας και ΓΝ Χατζηκώστα. Επιπλέον, προβλέπονται καινοτόμες δράσεις όπως η παρέμβαση σε προβλήματα χρήσης ουσιών μέσω κινητών μονάδων, η δημιουργία ξενώνων και κινητών μονάδων φροντίδας για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών των άστεγων ουσιοεξαρτημένων, καθώς και η δημιουργία δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από νόμιμες ουσίες.

    Επιπλέον, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ προβλέπονται προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και προγράμματα εποπτείας των θεραπευτών από ειδικούς επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των θεραπευτικών διαδικασιών και την ταχύτερη πρόσβαση των ωφελούμενων σε αυτές, σε συνδυασμό με την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση.

    Ένα από τα πιο καινοτόμα μέτρα που προβλέπονται είναι η δημιουργία ενός θεραπευτικού αγροκτήματος για την εκπαίδευση και απασχόληση των απεξαρτημένων ατόμων σε αγροκτηνοτροφικές εργασίες. Μέσω αυτού του θεραπευτικού αγροκτήματος, οι εξαρτημένοι θα αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις που θα μπορούν να εφαρμόσουν στο μέλλον στον γεωργικό τομέα.

    Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή του πρώτου Εργαστηρίου Ελέγχου Ψυχοδραστικών Ουσιών – Κέντρου Αναφοράς Τοξικώσεων. Αυτό το εργαστήριο θα αναλύει περιστατικά οξείας τοξίκωσης και θα αναφέρει αυτά τα περιστατικά στους αρμόδιους φορείς άμεσα. Αυτό θα συμβάλει στην άμεση ενημέρωση για την ουσία χρήσης και το περιστατικό υπερδοσολογίας, επιτρέποντας την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα των εξαρτήσεων.

    Με αυτές τις νέες πρωτοβουλίες, το Υπουργείο Υγείας ενισχύει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, προχωρώντας σε καινοτόμες και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις. Η δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) και η έγκριση του νέου ΕΣΠΑ αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων με ολιστικό και σφαιρικό τρόπο, με έμφαση στις ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα