4 Ιουλίου 2024

    Νέες συνήθειες για την υγεία των ματιών μας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

    Η όραση μας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αισθητήρια μας, αλλά συχνά ξεχνάμε να φροντίζουμε σωστά τα μάτια μας. Οι κακές συνήθειες και οι παρανοήσεις που έχουμε μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα όρασης και απώλεια όρασης. Σύμφωνα με ειδικούς, πολλές οφθαλμικές παθήσεις είναι θεραπεύσιμες ή μπορούν να προληφθούν. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις πιο κοινές παρανοήσεις για την όραση μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε τα μάτια μας σωστά.

    1. “Το να διαβάζετε ένα βιβλίο ή να κοιτάτε από κοντά μια ηλεκτρονική συσκευή βλάπτει την όρασή σας”: Αυτή η παρανόηση είναι αληθής. Οι ματαίες μας δεν είναι φτιαγμένες για να επικεντρώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κοντινά αντικείμενα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία. Για να ανακουφίσετε τα μάτια σας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τον κανόνα 20-20-20: κάθε 20 λεπτά ανάγνωσης, κοιτάξτε για 20 δευτερόλεπτα ένα αντικείμενο τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά.

    2. “Το διάβασμα στο σκοτάδι μπορεί να επιδεινώσει την όρασή σας”: Αυτή η παρανόηση είναι λάθος. Ο φωτισμός επηρεάζει την κούραση των ματιών, αλλά δεν οδηγεί σε μόνιμη βλάβη. Ωστόσο, αν ο φωτισμός είναι τόσο αμυδρός που χρειάζεστε να κρατάτε το βιβλίο κοντά στο πρόσωπο σας, μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών. Το καλύτερο είναι να διαβάζετε με φυσικό φως ή να χρησιμοποιείτε φως που είναι ισχυρό αλλά όχι πολύ αμυδρό.

    3. “Το να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω βοηθάει την όρασή σας”: Αυτή η παρανόηση είναι αληθινή. Ο χρόνος που περνάμε έξω μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας. Το έντονο ηλιακό φως ενθαρρύνει την παραγωγή ντοπαμίνης στον αμφιβληστροειδή, που εμποδίζει την επιμήκυνση του βολβού των ματιών.

    4. “Το υπερβολικό υπεριώδες φως μπορεί να βλάψει την όρασή σας”: Αυτή η παρανόηση είναι αληθινή. Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να αυξήσει τον κίνδυνο καταρράκτη και καρκίνου στα μάτια. Είναι σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου για προστασία.

    5. “Το διάλειμμα από τη χρήση γυαλιών μπορεί να αποτρέψει τη χειροτέρευση της όρασής σας”: Αυτή η παρανόηση είναι λάθος. Αν χρειάζεστε γυαλιά, πρέπει να τα φοράτε. Το να μην τα φοράτε μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

    6. “Ακόμα και λίγο μπλε φως από τις οθόνες είναι επιβλαβές για τα μάτια σας”: Αυτή η παρανόηση είναι λάθος. Ακόμα και αν η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι προκαλεί μόνιμη βλάβη. Ωστόσο, οι οθόνες μπορούν να οδηγήσουν σε ξηροφθαλμία και άλλα προβλήματα, κυρίως λόγω της έλλειψης κίνησης των ματιών.

    7. “Το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία των ματιών”: Αυτή η παρανόηση είναι αληθής. Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι τοξικές ουσίες του τσιγάρου βλάπτουν τα ευαίσθητα ιστούς των ματιών.

    8. “Τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια σας”: Αυτή η παρανόηση είναι αληθινή. Τα καρότα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι καλά για τα μάτια μας. Μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα συστατικά μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

    9. “Η επιδείνωση της όρασης είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης”: Αυτή η παρανόηση είναι λάθος. Οι περισσότερες παθήσεις που επηρεάζουν την όραση μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν εάν τις προλάβετε έγκαιρα. Επισκεφθείτε τακτικά έναν ειδικό για να διατηρήσετε την όρασή σας υγιή.

    Φροντίζοντας σωστά τα μάτια μας και ακολουθώντας τις κατάλληλες συνήθειες, μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή όραση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάτε να επισκεπτόσαστε τακτικά τον οφθαλμίατρο και να φροντίζετε σωστά τα μάτια σας καθημερινά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα