7 Ιουλίου 2024

    Νέοι κίνδυνοι: Η πανδημία αύξησε την παχυσαρκία στα παιδιά

    Η πανδημία Covid-19 έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας και ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα που παρατηρούμε είναι η αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, οι περιορισμοί και οι αναστολές που επιβλήθηκαν λόγω των lockdown αλλά και το κλείσιμο των σχολείων επηρέασαν αρνητικά την υγεία των παιδιών.

    Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα διαταραγμένα ωράρια ύπνου και η αύξηση του χρόνου που παιδιά περνούν μπροστά σε οθόνες, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των διατροφικών τους συνηθειών, μπορεί να είναι οι κύριοι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση των περιπτώσεων παχυσαρκίας. Αυτή η αύξηση έχει επιπτώσεις και στην υγεία των παιδιών, καθώς η παχυσαρκία σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο διαβήτης.

    Η περίοδος των 8-12 ετών, γνωστή και ως “λιπογενετική έκρηξη”, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την υγεία των παιδιών, καθώς η εμφάνιση παχυσαρκίας σε αυτήν την ηλικία συσχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παχυσαρκία στα παιδιά αποτελεί μια σοβαρή παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

    Σύμφωνα με έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 59% των ενηλίκων και το 29% των αγοριών και 27% των κοριτσιών στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που αυξάνεται συνεχώς, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε και τα δύο φύλα. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαροι έως το 2030.

    Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι σοβαρές και μακροχρόνιες και μπορεί να προκαλέσουν πληθώρα προβλημάτων υγείας. Είναι καθήκον όλων μας να ενημερωθούμε και να θέσουμε την υγεία των παιδιών μας σε προτεραιότητα, λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα υγιές μέλλον στα παιδιά μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα