7 Ιουλίου 2024

    Νέοι τρόποι αντιμετώπισης των παιδικών λοιμώξεων: Οι αντιβιοτικοί μας δεν είναι αποτελεσματικοί πλέον

    Η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών στη θεραπεία παιδικών λοιμώξεων έχει μειωθεί σημαντικά σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet South East Asia. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλά αντιβιοτικά που συνήθως συνιστώνται για παιδικές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, η σηψαιμία και η μηνιγγίτιδα, έχουν αποτελεσματικότητα μικρότερη του 50%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι οι καθοδηγητικές γραμμές για τη χρήση αντιβιοτικών χρειάζονται επαναδιατύπωση και ανανέωση.

    Η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από το πρόβλημα αυτό είναι η νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένων της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων, όπου κάθε χρόνο οι άσκοποι θάνατοι παιδιών λόγω της ανοσοανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά είναι πολλές χιλιάδες. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το αντιβιοτικό κεφτριαξόνη, το οποίο είναι ευρέως χρησιμοποιούμενο στην Αυστραλία για τη θεραπεία παιδικών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, είναι αποτελεσματικό μόνο σε ένα στα τρία περιστατικά σηψαιμίας ή μηνιγγίτιδας σε νεογέννητα μωρά. Ακόμα και το αντιβιοτικό γενταμικίνη, πιθανώς αποτελεσματικό στον μισό αριθμό περιπτώσεων σηψαιμίας και μηνιγγίτιδας σε παιδιά, δεν είναι επαρκές.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι η αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι σημειώνονται τρία εκατομμύρια περιπτώσεις σηψαιμίας ανά έτος σε νεογέννητα, με θανατηφόρο αποτέλεσμα σε έως και 570,000 περιπτώσεις, σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας έλλειψης αποτελεσματικών αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών βακτηριδίων. Η καθηγήτρια Φοίβη Γουίλιαμς, που ηγήθηκε της μελέτης, δηλώνει ότι η αντιμετώπιση αυτής της αντοχής στα αντιβιοτικά για παιδικές λοιμώξεις απαιτεί περαιτέρω χρηματοδότηση για την έρευνα νέων αντιβιοτικών θεραπειών για παιδιά και νεογέννητα.

    Διαβάστε επίσης:
    – Η ανοσοανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και η συχνή λοίμωξη
    – Μικροοργανισμοί αντοχής: Η απλή ενέργεια που μπορεί να τους σταματήσει και να σώσει ζωές
    – Αντιβιοτικά: Πότε είναι απαραίτητα και πότε όχι – Οι καθοριστικοί παράγοντες στη χορήγησή τους
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα