7 Ιουλίου 2024

    ΝέοΚορωνοϊός: Αποκαλύπτεται η Συνδέση του με ένα Σπάνιο Σύμπτωμα της Κύησης

    Καινούργια έρευνα αποκαλύπτει την άγνωστη ένωση του κορωνοϊού με σπάνιο σύμπτωμα κύησης

    Πρόσφατη ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο καταξιωμένο διεθνές περιοδικό NEJM (New England Journal of Medicine) αποκαλύπτει μια νέα και αναπάντεχη άγνωστη ένωση του κορωνοϊού με ένα σπάνιο σύμπτωμα της κύησης. Η έρευνα έγινε στην Κίνα μετά την άρση των μέτρων για τον Covid και ανέδειξε την αύξηση των περιπτώσεων εμβρυϊκής αναστροφής οργάνων, η οποία διαπιστώθηκε μέσω υπερηχογραφήματος. Η αντίστροφη τοποθέτηση των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του situs inversus totalis (δεξιοκαρδία) και του μερικού situs inversus (λεβοκαρδία), είναι μια σπάνια κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

    Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα προσδιόρισαν την συχνότητα εμφάνισης της αντίστροφης τοποθέτησης των οργάνων από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2023, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δύο μαιευτικά κέντρα σε διάφορες περιοχές της Κίνας. Κατά τους πρώτους 7 μήνες του 2023, η συχνότητα αυτή ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας, ενώ παρατηρήθηκε έξαρση τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2023. Συνολικά, εντοπίστηκαν 56 περιπτώσεις αντίστροφης τοποθέτησης των οργάνων σε αυτήν την περίοδο. Η έξαρση αυτή ακολούθησε την έξαρση των λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2 και την υψηλή επίπτωση του ιού στον πληθυσμό της Κίνας.

    Αν και δεν μπορούν να συσχετιστούν αιτίες με αποτελέσματα σε αυτό το στάδιο, οι παρατηρήσεις προκαλούν την υπόθεση ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον SARS-CoV-2 και την εμβρυϊκή αντίστροφη τοποθέτηση των οργάνων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη των οργάνων κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Πιθανώς, η μητρική λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των αναπτυξιακών ρυθμιστών και να προκαλέσει αντίστροφη τοποθέτηση των οργάνων. Το ζήτημα της μετάδοσης του ιού στο έμβρυο παραμένει αμφιλεγόμενο και απαιτεί περαιτέρω μελέτη. Επίσης, πρέπει να εξεταστεί η επίδραση γενετικών ανωμαλιών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην εμφάνιση αυτού του σπάνιου συμπτώματος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την αύξηση της επίπτωσης της αντίστροφης τοποθέτησης των οργάνων, αυτή εξακολουθεί να είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Παρόλα αυτά, η έρευνα αυτή αναδεικνύει έναν νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη στη μελέτη των συνεπειών του κορωνοϊού. Πληροφορηθείτε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της σημαντικής έρευνας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα