6 Ιουλίου 2024

    Νέος γύρος εμβολιασμών ξεκινά για τον κορωνοϊό: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τις ηλικίες 12 ετών και άνω

    Σήμερα, Δευτέρα, ανακοινώθηκε η έναρξη ενός νέου γύρου εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε 352 εμβολιαστικά κέντρα από την αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η διαδικασία εμβολιασμού ξεκινά για όσους είναι ηλικίας 12 ετών και άνω, ενώ η πλατφόρμα για τις κλεισμένες ραντεβού θα γίνει διαθέσιμη από απόψε το απόγευμα. Το Σεπτέμβριο του 2021 η πλατφόρμα θα ανοίξει για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, όπως δήλωσε η κυρία Αγαπηδάκη.

    Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν δείξει ότι έχουν σωθεί περίπου 20 εκατομμύρια ζωές. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων και η κυρία Θεοδωρίδου επισημαίνει ότι αυτό οφείλεται στη φθίνουσα ανοσία. Η κυρία Θεοδωρίδου επίσης αναφέρει ότι η παραλλαγή ΧΒΒ.1 επικρατεί σήμερα και ότι το 45% των μολύνσεων από τον Σεπτέμβριο ανήκει σε αυτήν την παραλλαγή με τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή.

    Όσον αφορά το νέο εμβόλιο, το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν περιέχει τον αρχικό ιό της Wuhan και ότι είναι μονοδύναμο, δηλαδή παρέχει προστασία από τις παραλλαγές του ιού που ήδη κυκλοφορούν. Οι κύριες ομάδες που συστήνεται ο εμβολιασμός είναι οι άνω των 60 ετών, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, έγκυες γυναίκες και επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με το ECDC, εάν εμβολιαστούν οι συνιστώμενες ομάδες, αναμένεται να μειωθούν κατά πάνω από 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Ο νέος γύρος εμβολιασμών για την ηλικία των 12 ετών και άνω αποτελεί σημαντικό βήμα προς την προστασία της κοινότητας από τον κορωνοϊό. Είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε όλοι μέρος στον εμβολιασμό, προκειμένου να επιτευχθεί η δημόσια υγεία και η ασφάλειά μας. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να λάβετε τις απαραίτητες πληροφορίες πριν προχωρήσετε στον εμβολιασμό, έτσι ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς και υγιείς.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα