7 Ιουλίου 2024

    Νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Καταπολέμηση των Ελλείψεων Φαρμάκων στην Ε.Ε.

    Σε μια σημαντική ανακοίνωση που έγινε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση ενός συνόλου μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τις δηλώσεις της Κομισιόν, οι πιο κρίσιμοι τομείς θα λάβουν ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαρκής ασφάλεια εφοδιασμού στην Ε.Ε. Τα κύρια μέτρα που επικεντρώνονται στον τομέα περιλαμβάνουν:

    – Εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για τα φάρμακα (Οκτώβριος 2023): Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος που χρειάζεται ένα συγκεκριμένο φάρμακο να λάβει προμήθειες από άλλα κράτη μέλη που διαθέτουν αποθέματα του συγκεκριμένου φαρμάκου.

    – Δημιουργία ενός καταλόγου των κρίσιμων φαρμάκων της Ε.Ε. (διαθέσιμος έως το τέλος του 2023): Μέσω αυτού του καταλόγου, θα γίνει μια αναλυτική εξέταση της αλυσίδας εφοδιασμού για επιλεγμένα φάρμακα έως τον Απρίλιο του 2024. Αυτή η ανάλυση θα παρέχει πληροφορίες για τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

    – Ρυθμιστικές ευελιξίες: Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εξαιρέσεις για να εξασφαλίσουν ότι τα φάρμακα φθάνουν έγκαιρα στους ασθενείς, μεταξύ άλλων, επιτρέποντας την παράταση της διάρκειας ζωής τους ή τη γρήγορη έγκριση εναλλακτικών λύσεων. Το 2024 θα υπάρξει επίσης ειδική κοινή δράση για την προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης αυτών των ευελιξιών.

    – Κοινή προμήθεια φαρμάκων για αντιβιοτικά και θεραπείες για ιούς του αναπνευστικού συστήματος τον επόμενο χειμώνα.

    Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε ότι “η διασφάλιση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην Ε.Ε. είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί άμεση απάντηση στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2023, να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα κρίσιμων φαρμάκων και να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από εξωτερικές πηγές. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τον κλάδο και τα κράτη μέλη για να βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ε.Ε. για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια”.

    Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας, πρόσθεσε ότι “σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, είναι απαράδεκτο οι ασθενείς να μένουν χωρίς τα φάρμακα που χρειάζονται. Η βελτίωση της διαχείρισης των ελλείψεων φαρμάκων και η διασφάλιση ενός σταθερού εφοδιασμού για την Ε.Ε. ήταν προτεραιότητά μας από την πρώτη μέρα. Χρειαζόμαστε μία ενιαία αγορά φαρμάκων στην Ε.Ε. και μία νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Με τις σήμερινες προτάσεις δράσης, προσπαθούμε να συνεργαστούμε στενότερα με τον κλάδο και να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού τους για τον επερχόμενο χειμώνα και γενικότερα για το μέλλον”.

    Τα κράτη μέλη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η Επιτροπή έχουν ήδη ξεκινήσει δράσεις για την προετοιμασία των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων φαρμάκων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τα κράτη μέλη για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, όπου είναι δυνατόν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια Συμμαχία Κρίσιμων Φαρμάκων η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του 2024. Η Συμμαχία θα προσφέρει μια βιομηχανική πολιτική στήριξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και θα επιτρέπει τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Θα επικεντρωθεί σε μια επιλεγμένη λίστα κρίσιμων φαρμάκων που προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα και επιδράσεις στα συστήματα υγείας. Θα καλύπτει μια ευρεία γκάμα πολιτικών μέτρων, όπως:

    – Συντονισμός των δημοσίων συμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    – Έναρξη στρατηγικών συνεργασιών για τη διαφοροποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

    – Ενίσχυση της ικανότητας παραγωγής και καινοτομίας στην Ευρώπη για την παρασκευή κρίσιμων φαρμάκων και συστατικών.

    – Κοινή στρατηγική προσέγγιση για την αποθήκευση φαρμάκων στην Ε.Ε.

    Η διεθνής συνεργασία και η ενοποίηση της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας φαρμάκων στην Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο. Η Επιτροπή θα δρομολογήσει ένα δίκτυο παγκόσμιων εταίρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, θα αναπτυχθούν στρατηγικές συνεργασίες με τρίτες χώρες για την παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων, που θα ανταποκρίνονται τόσο στις τοπικές απαιτήσεις όσο και στις ανάγκες της Ε.Ε. και της παγκόσμιας αγοράς.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα