7 Ιουλίου 2024

    Νέος κίνδυνος για τις ιώσεις: Είμαστε ευάλωτοι ή ευαισθητοποιημένοι;

    Τα τελευταία χρόνια, τα κύματα ιώσεων, όπως ο κορωνοϊός, η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), έχουν προκαλέσει επιδημιολογική τρικυμία και σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων. Τη φετινή χρονιά, κατά τους ειδικούς, αναμένεται να διανύσουμε ένα δύσκολο δίμηνο, με αυξημένες περιπτώσεις νοσηλείας και θανάτων. Οι ειδικοί καλούν όλους να εμβολιαστούν, να τηρούν μέτρα προστασίας και να λαμβάνουν έγκαιρα αντιικά φάρμακα. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία και πολλά ερωτήματα. Πώς επηρεάστηκε το ανοσοποιητικό μας σύστημα από την πανδημία; Χρειάζεται να εκπαιδευτεί εκ νέου; Θα επανέλθουμε ποτέ στην προπανδημική κατάσταση;

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν εξαρτάται μόνο από έναν παράγοντα. Μετά την οξεία φάση της πανδημίας και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν, το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσπαθεί να βρει την ισορροπία του. Παρόλα αυτά, έχουμε χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας και ίσως να μην έχουμε δώσει την απαραίτητη έμφαση στον εμβολιασμό και την προφύλαξη. Η μη χρήση μάσκας, ειδικά μέσα στα νοσοκομεία, έχει οδηγήσει σε μεγάλες διασπορές των ιών. Επιπλέον, οι εορταστικές περιόδοι και οι μετακινήσεις έχουν διευκολύνει την κυκλοφορία των ιών.

    Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι πολίτες έχουν γίνει πιο ευαισθητοποιημένοι για θέματα υγείας μετά την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούν πιο συχνά εξετάσεις και διαγνώσεις για ιώσεις που πιθανόν να μην τους απασχολούσαν πριν από την πανδημία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε πιο ευάλωτοι έναντι των ιών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ευαισθητοποίηση αυτή είναι θετική, αλλά δεν μας καθιστά πιο ανίσχυρους έναντι των ιών.

    Πέρα από αυτό, πρέπει να λάβουμε υπόψη και την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τη βιοκλιματική ισορροπία και την επιβίωση των ιών, αλλά ακόμη δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να το προβλέψουμε ακριβώς.

    Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα επόμενα δύσκολα δύο μήνες θα είναι προκλητικά. Η γρίπη αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά της στις αρχές Φεβρουαρίου, με αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Ο εμβολιασμός αποδείχθηκε ανεπαρκής, αφού μόνο 2 από τους 49 διασωληνωμένους ασθενείς είχαν εμβολιαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νοσηλευόμενους με covid και τους νεκρούς.

    Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί αμφισβητούν αν είμαστε πιο ευάλωτοι ή ευαισθητοποιημένοι έναντι των ιών. Μπορούμε ίσως να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι λόγω της πανδημίας και να είμαστε πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε ιώσεις που πιθανόν να αγνοούσαμε πριν. Ωστόσο, η απάντηση δεν είναι απλή. Οι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση πρέπει να ληφθούν υπόψη, και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ακόμη δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς.

    Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες, αλλά πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Η εμβολιαστική κάλυψη είναι απαραίτητη και πρέπει να αυξηθεί για να περιορίσουμε τις συνέπειες αυτών των ιώσεων. Είναι σημαντικό να προσέχουμε την υγεία μας και να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών. Μόνο έτσι μπορούμε να προστατευτούμε από την εξάπλωση αυτών των ιώσεων και να διατηρήσουμε την υγεία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα