30 Ιουνίου 2024

    Νέος Οιωνός: Χιλιάδες ψάρια ξεβράστηκαν στις ακτές των Φιλιππίνων πριν από τον σεισμό

    Ένα συγκλονιστικό φαινόμενο σόκαρε τις Φιλιππίνες ώρες πριν από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 7.1 ρίχτερ. Χιλιάδες σαρδέλες ξεβράστηκαν μυστηριωδώς σε ακτή του νησιού Τινότο στις 7 Ιανουαρίου, μόλις λίγες μέρες πριν την επιδρομή του σεισμού. Η εμφάνιση αυτών των ψαριών, που από ορισμένους θεωρήθηκε «κακός οιωνός», έκανε τους ντόπιους να παραληρήσουν.

    Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι έκριναν ότι υπήρχε συσχέτιση ανάμεσα στα δύο περιστατικά, ο επιστήμονας Κιρίλο Λάνγκνασον διέψευσε αυτή την άποψη. Σύμφωνα με τον ειδικό από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, η εμφάνιση των ψαριών μπορεί να οφείλεται στο φαινόμενο της ανόδου του ωκεανού, κατά το οποίο το πιο κρύο νερό αναδύεται προς την επιφάνειά του. Αυτή η διαδικασία φέρνει θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του πλαγκτόν, τροφή για τα νεαρά αυτά ψάρια. Έτσι, τα ψάρια παγιδεύονται σε πιο ρηχές περιοχές, γεγονός που εξηγεί τη μυστηριώδη ξεβράστηκαν στην ακτή.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το παρατηρηθέν φαινόμενο δεν είναι αποτέλεσμα του επερχόμενου σεισμού και ότι ο υποτιθέμενος «κακός οιωνός» δεν έχει επιστημονική βάση. Οι κάτοικοι των Φιλιππίνων πρέπει να είναι επιφυλακτικοί, καθώς οι σεισμοί είναι αναπόφευκτοι σε μια χώρα που βρίσκεται στον “οφιοχώρο του Πασιφικού”. Ωστόσο, η επιστήμη πρέπει να μας οδηγεί στην εξερεύνηση και κατανόηση φαινομένων όπως αυτό, αντί να παρατραβούμε άνευ λόγου φόβους και προκαταλήψεις.

    Το γεγονός ότι οι ψαράδες μπόρεσαν να απολαμβάνουν μεγάλη ποσότητα ζωντανών ψαριών στις ακτές τους παρά τον οιωνό, μας θυμίζει την ανάγκη να εκτιμούμε και να σέβονται τη φύση. Μπορεί να μην έχουμε ακόμα απαντήσεις σε όλα τα μυστήρια αυτού του κόσμου, αλλά πρέπει να παραμείνουμε ανοικτοί στην έρευνα και την κατανόηση που μας προσφέρει. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη σχέση με τον φυσικό κόσμο γύρω μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα