7 Ιουλίου 2024

    Νέος Προσανατολισμός για τη Θεραπευτική Καινοτομία, Δηλώνει η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη

    Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας αναδείχθηκε ως προτεραιότητα από την Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρο του PhARMA Innovation Forum Greece, κατά την ομιλία της στο Συνέδριο Reputation Pharma 2023, με θέμα: “Η φήμη του φαρμακευτικού κλάδου μετά…”. Η κα Μπαρμπετάκη σχολίασε τον ρόλο της πανδημίας στην βελτίωση της εικόνας της φαρμακοβιομηχανίας και επισήμανε τη μεγάλη συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, επισήμανε ότι η αναγνώριση αυτή δεν ανακλάται στις πολιτικές υγείας και τη χρηματοδότηση του φαρμάκου στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την κα Μπαρμπετάκη, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τη θεραπευτική καινοτομία ως αξία και όχι ως κόστος. Ένα βιώσιμο σύστημα υγείας πρέπει να διέπεται από τις αρχές της ίσης πρόσβασης, της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας, ήτοι τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η κα Μπαρμπετάκη επισήμανε επίσης την ανάγκη για συνεργασία και συμμαχίες με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τις ενώσεις των ασθενών.

    Επίσης, η κα Μπαρμπετάκη ανέφερε ότι για να βελτιωθεί η εικόνα του φαρμακευτικού κλάδου στο ευρύ κοινό απαιτείται η συμμετοχή και συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από την ακαδημαϊκή κοινότητα έως τις επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη αναγνώρισης της αξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

    Η κα Μπαρμπετάκη επίσης αναφέρθηκε στη σημασία των κλινικών μελετών και της αναγνώρισης της αξίας τους. Η Ελλάδα έχει μοναδικούς επιστήμονες και ερευνητές στον τομέα των κλινικών μελετών και μπορεί να γίνει ένα σημαντικό αναπτυξιακό κέντρο. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής και κίνητρα από την πολιτεία προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

    Η πρόεδρος του PIF συμμετείχε επίσης στη συζήτηση με θέμα την παρουσίαση έρευνας για την εικόνα του φαρμακευτικού κλάδου στο ευρύ κοινό, μαζί με τους Ολύμπιο Παπαδημητρίου, Πρόεδρο της ΣΦΕΕ, και Γεώργιο Βασιλόπουλο, εντεταλμένο σύμβουλο της Π.Ε.Φ.

    Είδηση σήμερα: Πώς οι ασθενείς επηρεάζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας – Ποια νοσοκομεία είναι υψηλού κόστους και ποια προσφέρουν φθηνές υπηρεσίες. Ο κ. Βαρτζόπουλος επισκέφθηκε Έλληνες ασθενείς στη Γερμανία. Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν 22 ασθενείς το προηγούμενο τετραήμερο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα