4 Ιουλίου 2024

    Νέους μηχανισμούς ετοιμότητας για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ: ΕΟΔΥ προωθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης

    Στις 3-5 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα εργαστήριο με τίτλο “Training Needs Assessment”, υπό την αιγίδα του Project “EU preparedness: analysis, planning, reporting and training programmes for health specialists” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το εργαστήριο σκοπό είχε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ετοιμότητα στην υγεία σε κάθε κράτος μέλος. Η εκδήλωση συγκέντρωσε ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας από τα κράτη μέλη, καθώς και αντιπροσώπους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

    Το εργαστήριο αποτέλεσε την βάση για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ετοιμότητας, το οποίο στοχεύει να υποστηρίξει τα κράτη μέλη σε τρία κύρια μέτωπα. Πρώτον, το πρόγραμμα θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας. Δεύτερον, θα βελτιώσει τις μεθόδους και τα εργαλεία για την αξιολόγηση των αναγκών τους. Τρίτον, θα ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και εντός αυτών.

    Το συνολικό όραμα αυτού του προγράμματος είναι να βελτιώσει την ανταπόκριση σε μελλοντικές έκτακτες καταστάσεις δημόσιας υγείας εντός της χώρας και μεταξύ των κρατών μελών. Σε αυτό το εργαστήριο, οι χαιρετισμούς εκφράστηκαν από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα