3 Ιουλίου 2024

    Νέο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια εγκρίθηκε από τους Αμερικανούς

    Ο ιός τσικουνγκούνια είναι ένας ιός που προκαλεί την ομώνυμη νόσο και είναι διαδεδομένος κυρίως σε τροπικές περιοχές. Πρόσφατα, ο εποπτικός φορέας των ΗΠΑ, γνωστός ως FDA, ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού, το οποίο ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία Valneva. Το εμβόλιο, που θα διατίθεται με την εμπορική ονομασία Ixchiq, είναι πλέον εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

    Ο ιός τσικουνγκούνια μεταδίδεται συχνά από το κουνούπι-τίγρη (Aedes albopictus) και προκαλεί συμπτώματα όπως ξαφνικό πυρετό, αρθραλγίες και εξανθήματα. Παρόλο που σε γενικές γραμμές ο ιός δεν θεωρείται θανατηφόρος, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

    Το εμβόλιο Ixchiq είναι μονοδοσικό και περιέχει εξασθενημένη μορφή του ιού, κατά την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται και σε άλλα εμβόλια. Βάσει δύο κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στη βόρεια Αμερική με συμμετοχή περίπου 3.500 ανθρώπων, οι συνηθέστερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν κεφαλαλγίες, κόπωση, μυικοί πόνοι, ναυτία και πόνος στο σημείο της ένεσης. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστούν σοβαρότερες παρενέργειες, αλλά αυτές είναι αναμενόμενες με τη χρήση οποιουδήποτε εμβολίου. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δύο συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία, αλλά αυτό δεν αποδίδεται άμεσα στο εμβόλιο.

    Τώρα που το εμβόλιο έχει εγκριθεί από την FDA, η Valneva έχει υποβάλει αίτηση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση του ιού τσικουνγκούνια και προσφέρει μια επιπλέον επιλογή προστασίας για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο να μολυνθούν.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα