4 Ιουλίου 2024

    Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

    Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen ανησυχεί για την ψυχική υγεία των παιδιών και προειδοποιεί ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας χρειάζεται αλλαγή. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι τιμωρίες, οι φωνές και οι απειλές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο των παιδιών, με μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

    Σύμφωνα με μια έρευνα της UNICEF, τέσσερα στα πέντε παιδιά υπόκεινται σε λεκτική ή σωματική βία κατά τη διαπαιδαγώγηση τους. Μάλιστα, ένα εντυπωσιακό 80% από αυτά δέχεται σωματική τιμωρία. Πρόσφατα δεδομένα από μια έρευνα στη Γαλλία αποκάλυψαν ότι το 79% από μια δείγματος 1.314 οικογενειών χρησιμοποιούν ψυχολογική βία κατά την διαπαιδαγώγηση.

    Οι νευροεπιστήμονες εξηγούν ότι κατά την τιμωρία, ο εγκέφαλος των παιδιών ενεργοποιεί τις περιοχές που σχετίζονται με την επιβίωση και απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα αδρεναλίνης και κορτιζόλης. Αυτό το καταλαμβάνει τη σκέψη και επηρεάζει την συμπεριφορά τους, προωθώντας τα συναισθήματα εκδίκησης και μείωνοντας την ικανότητα να σκεφτούν λογικά.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εκπαίδευση των παιδιών πρέπει να βασίζεται σε αγάπη, σεβασμό, υπομονή και καλοσύνη. Πρέπει να είμαστε ενσυναίσθητοι στα συναισθήματα μας και να μπορούμε να τα εκφράσουμε και να μιλήσουμε ανοιχτά με τα παιδιά μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να ζητάμε συγγνώμη όταν κάνουμε λάθη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά την συμπεριφορά των παιδιών μας και να δημιουργήσουμε μια υγιή σχέση εμπιστοσύνης.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα