30 Ιουνίου 2024

    Νοσοκομεία – Ίδρυματα Ευγηρίας: Καινούργιες προτάσεις για την καλύτερη αερισμό και ψύξη των χώρων

    Τρόποι για την βελτίωση του φυσικού αερισμού, του εξαερισμού και της σωστής χρήσης κλιματισμού σε δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και κλειστά κοινωνικά ιδρύματα παρουσιάζονται σε μια νέα εγκύκλιο, που εξέδωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Οι νέες προτάσεις έχουν ως σκοπό τον περιορισμό της μετάδοσης του πανδημικού ιού σε κλειστούς χώρους και εντάσσονται στις υφιστάμενες οδηγίες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (όπως η διατήρηση αποστάσεων και η χρήση μέσων προστασίας).

    “Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι οι κλιματιστικές μονάδες δεν αποτελούν εστίες ανάπτυξης και μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, με τις παρακάτω προτάσεις επιδιώκουμε τη συνεχή ανανέωση του αέρα και τη μείωση του ενδεχόμενου ιικού φορτίου στον χώρο, καθώς και τον περιορισμό της μετάδοσης μέσω των ρευμάτων αέρα που προκύπτουν από τη χρήση κλιματισμού ή άλλων συσκευών όπως ανεμιστήρες”, δηλώνει η εγκύκλιος. Οι προτάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με τρόπο που να εξασφαλίζεται η θερμική άνεση των ατόμων στο κτήριο, ιδιαίτερα σε περίοδο ακραίων θερμοκρασιών.

    Συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρήση κλιματισμού περιλαμβάνουν:

    α) Συνεχής ανανέωση του αέρα στο εσωτερικό χώρο με καθαρό αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό εκτιμάται ότι μειώνει τη συγκέντρωση μολυσματικών παραγόντων στον χώρο και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα εξαιτίας της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα. Η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού με εξωτερικό αέρα, πρέπει να γίνεται χωρίς να επηρεάζεται η θερμική άνεση των ατόμων.

    β) Καθαρισμός και συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων και των άλλων συσκευών. Η τακτική συντήρηση αυτών των συσκευών είναι απαραίτητη και θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών. Κατά τη συντήρηση, πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των μασκών και των γαντιών.

    Αναλυτικές οδηγίες δίνονται για τη χρήση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων και μονάδων split ή ανεμιστήρων, με στόχο την ασφαλή χρήση αυτών των συσκευών και την προστασία της υγείας των ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα