5 Ιουλίου 2024

    Νοσοκομεία: Ανακαλύφθηκαν κενά και παραλείψεις στα χειρουργεία – Ο ρόλος των ψηφιακών ελέγχων για τη βελτίωση του ΕΣΥ

    Ο τίτλος “Ψηφιακοί έλεγχοι: Αποκαλύπτουν τις παραλείψεις στα χειρουργεία των νοσοκομείων”

    Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και προβλήματα στον τομέα των χειρουργείων, όπως απουσία πρακτικών, μη ολοκληρωμένα ιατρικά ιστορικά και ελλιπείς φάκελοι. Αυτά τα κενά και οι παραλείψεις ανακαλύφθηκαν μέσω ψηφιακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από το Ελληνικό Ινστιτούτο DRG σε νοσοκομεία στην Κρήτη.

    Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) έχει αναλάβει μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος κατηγοριοποίησης και κοστολόγησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, πραγματοποιήθηκε ποιοτικός έλεγχος σε 133.922 περιστατικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης. Αυτό αποτελεί την πρώτη φάση της εφαρμογής του συστήματος DRG (Diagnostic Related Group) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 62% των ελεγχόμενων περιστατικών είχαν ελλιπείς φακέλους, έλλειψη ενημερωτικών σημειωμάτων ή απουσία πρακτικού χειρουργείου. Είναι εμφανές ότι απαιτείται μια “τακτοποίηση” στα χειρουργεία, καθώς δεν τηρούνται λίστες και δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση. Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος χειρουργείων, που θα εξασφαλίζει τη σειρά προτεραιότητας και τη διαφάνεια. Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του νέου έτους.

    Οι ψηφιακοί έλεγχοι έδειξαν επίσης ότι το ποσοστό των ορθών περιστατικών διαφέρει ανάμεσα στα νοσοκομεία. Παράλληλα με την ενιαία λίστα χειρουργείων, η εφαρμογή του συστήματος DRG θα παράσχει πλήρη εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα οδηγήσει σε χρηματοδότηση και παρεμβάσεις βάσει του παραγόμενου έργου κάθε νοσοκομείου. Αναμένεται να αποφέρει αναμενόμενα οφέλη όσον αφορά τη διακυβέρνηση του ΕΣΥ, τον σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας και την αποζημίωση των υγειονομικών μονάδων.

    Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στην Κρήτη αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της ευρείας εφαρμογής του συστήματος DRG σε όλα τα νοσοκομεία. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη βελτίωσης και ενημέρωσης στον τομέα των χειρουργείων και της καταγραφής των ιατρικών περιστατικών. Με τη σωστή εφαρμογή των ψηφιακών ελέγχων και την αξιοποίηση του συστήματος DRG, μπορούμε να βελτιώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα περίθαλψης για όλους τους ασθενείς.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα