7 Ιουλίου 2024

    Οδήγηση: Νέοι παράγοντες για τον αυξημένο κίνδυνο τροχαίου – Η ευάλωτη ομάδα των οδηγών

    Η οδήγηση μπορεί να συνδυαστεί με έντονα αρνητικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Virginia Tech Transportation Institute. Συγκεκριμένα, η θυμός, η λύπη, το κλάμα και η ταραχή αυξάνουν κατά 10 φορές τις πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι ο θυμός συσχετίζεται με επιθετική και κινδυνολογική οδήγηση, και ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οφείλονται στις συνθήκες της οδήγησης και όχι απαραίτητα σε προσωπικά θέματα.

    Η ασφαλής οδήγηση απαιτεί συγκέντρωση και προσοχή στον δρόμο, όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας. “Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή ή καθόλου προσοχή σε δραστηριότητες κρίσιμες για την ασφαλή οδήγηση”, αναφέρεται στη μελέτη. Συγκεκριμένα, ο χρήστης του τηλεφώνου και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών αποδεικνύεται από το παρατηρητήριο ως ένας από τους βασικούς παράγοντες απόσπασης της προσοχής και αιτία τροχαίων ατυχημάτων, με ποσοστό που κυμαίνεται από 5% έως 25%.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο, με τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές να είναι οι πιο ευάλωτοι. Οι νέοι αποδεικνύονται ειδικά ευάλωτοι, λόγω της έλλειψης οδηγικής εμπειρίας και της τάσης για επικίνδυνη οδήγηση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας 5-29 ετών. Επιπλέον, η έλλειψη εμπειρίας και η τάση για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά (sensation seeking) αυξάνουν τον κίνδυνο για τους νέους οδηγούς.

    Τέλος, η κοινωνική και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας επηρεάζει τη ψυχολογία των νέων οδηγών και αυξάνει τον κίνδυνο για θανάτηφόρα τροχαία ατυχήματα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό για τους νέους οδηγούς να αποφεύγουν το τιμόνι όταν βρίσκονται σε συναισθηματική φόρτιση και να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή κατά την οδήγηση. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή ατυχήματος και στη διατήρηση της ασφάλειας τους και των άλλων συναδέλφων τους στο δρόμο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα