8 Ιουλίου 2024

    Οδοντιατρική φροντίδα: Μια προτεραιότητα για το μέλλον των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων”

    Συνεδρίαση με τον Dr João Breda: Νέες προοπτικές για την οδοντιατρική φροντίδα στη χώρα μας.

    Ένα επαγγελματικό ραντεβού πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Θανάση Δεβλιώτη, και τον Dr João Breda, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Αθήνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σκοπός της συνάντησης ήταν να ανταλλαχθούν απόψεις και προτάσεις για την βελτίωση της οδοντιατρικής φροντίδας στην χώρα μας, κυρίως στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Κατόπιν της συνάντησης, ήταν πλέον προφανές ότι η ενίσχυση της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας, ιδίως για τα παιδιά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δυναμώσουν τη συνεργασία τους, προωθώντας κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για τη βελτίωση της στοματικής υγείας των πολιτών.

    Είναι γνωστό ότι η φροντίδα των δοντιών στην Ελλάδα υπολείπεται πολλές φορές, και αυτό αντικατοπτρίζεται σε πολλά προβλήματα υγείας. Ως εκ τούτου, έχει δοθεί έμφαση στο θέμα από το Υπουργείο Υγείας, και συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος “Dentist Pass”. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες καθαρισμού, φθορίωσης και ελέγχου στοματικής υγιεινής, προάγοντας έτσι την πρόληψη και την καλή φροντίδα των δοντιών από νεαρή ηλικία.

    Ο στόχος είναι να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στην οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων. Οι νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν μεταξύ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην υγεία των πολιτών και να δημιουργήσουν βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις για το μέλλον.

    Σε κάθε περίπτωση, η οδοντιατρική φροντίδα πρέπει να θεωρείται ως μια προτεραιότητα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία και ευημερία των ανθρώπων. Έχοντας υγιή και δυνατά δόντια συμβάλλουμε στην ευνοϊκή ποιότητα ζωής, και αυτό είναι κάτι που αξίζει να παλέψουμε.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα