7 Ιουλίου 2024

    Οι ανισότητες στον εμβολιασμό: Η επόμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία

    Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκαλούν οι ανισότητες στον εμβολιασμό και επισημαίνει τη σημασία της επιστημονικής ενημέρωσης και της εμπιστοσύνης των πολιτών. Στην προσπάθεια για την πρόληψη των νοσημάτων, ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική και ασφαλή ιατρική παρέμβαση στην κοινότητα. Εντούτοις, οι ανισότητες και η διστακτικότητα αποτελούν την επόμενη μεγάλη απειλή για την υγεία.

    Ο εμβολιασμός έχει έναν ζωτικό ρόλο στην μείωση της θνητότητας και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας, παράγονται όλο και περισσότερα εμβόλια, επεκτείνοντας τις ομάδες ηλικίας και τις πληθυσμιακές ομάδες που επωφελούνται από αυτούς. Έχουμε δει εντυπωσιακή πρόοδο με την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Η τεχνολογία και η επιστήμη συνεργάζονται για να φέρουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων.

    Ωστόσο, αν και οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων είναι ενθαρρυντικές, οι ανισότητες στην πρόσβαση και χρήση τους αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Η διστακτικότητα στον εμβολιασμό εντείνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και διαφορετική προσέγγιση. Αντί να πείθουμε αυτούς που διστάζουν, πρέπει να κατανοήσουμε τις αιτίες που τους προκαλούν διστακτικότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη και να επιτύχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, που είναι καθοριστική για την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Το μέλλον των εμβολίων φαίνεται φωτεινό. Οι ερευνητικές προσπάθειες για τη βελτίωση και την ανάπτυξη νέων εμβολίων είναι ενεργές και υπάρχουν ελπιδοφόρες εξελίξεις. Εργαστήρια ανά τον κόσμο είναι αφοσιωμένα στη δημιουργία εμβολίων που είναι πιο εύκολα στη χρήση και στην αποθήκευση, που μπορούν να διανεμηθούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και που καλύπτουν πολλά νοσήματα. Επίσης, υπάρχουν παρασκευές για εμβόλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για χρόνιες καταστάσεις όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι υποσχόμενες, αλλά πρέπει να είναι προσβάσιμες και για τις φτωχότερες χώρες.

    Η ανισότητα στον εμβολιασμό δεν πρέπει να είναι αποδεκτή. Μόνο όταν το δικαίωμα στον εμβολιασμό γίνει πραγματικότητα για όλη την ανθρωπότητα, μπορούμε να μιλήσουμε για μια καλύτερη, ελεύθερη και υγιή εποχή. Οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάνουν σε όλους τους ανθρώπους, παντού στον κόσμο, ανεξαρτήτως κοινωνικής κατάστασης ή οικονομικής ισχύος. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη προστασία από μελλοντικές επιδημίες και νοσήματα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα