2 Ιουλίου 2024

    Οι ευκαιρίες για την προσέλκυση Ιαπώνων τουριστών

    Η Ιαπωνία, μία αναπτυγμένη χώρα με πληθυσμό 125 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί μια σημαντική τουριστική αγορά λόγω του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος της. Ωστόσο, η πανδημία περιόρισε σημαντικά τον τουρισμό από την Ιαπωνία. Το 2020, ο αριθμός των Ιαπώνων ταξιδιωτών στο εξωτερικό έπεσε στα 3,17 εκατομμύρια, ενώ το 2021 ήταν μόλις 500.000.

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ευκαιρίες για να προσελκύσει περισσότερους Ιαπωνικούς τουρίστες. Σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τόκιο, η επανεκκίνηση του ιαπωνικού τουρισμού δημιουργεί ευκαιρίες για την Ελλάδα να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των Ιαπώνων που επισκέπτονται την Ελλάδα παραμένει χαμηλός συγκριτικά με άλλους τουρίστες από χώρες οικονομικά παρόμοιου μεγέθους.

    Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν την περιορισμένη επισκεψιμότητα είναι η έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης και η έλλειψη προγραμμάτων προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας στην Ιαπωνία. Για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Ιαπωνία, πρέπει να προωθηθούν περισσότερο τόσο οι ήδη δημοφιλείς προορισμοί όσο και νέοι προορισμοί που μπορούν να λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία, που μπορούν να προσφέρουν φθηνότερες επιλογές και να είναι ελκυστικές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Το 2024 έχει ανακηρυχθεί ως “Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας”, παρέχοντας μία ευκαιρία για δράσεις προώθησης του ελληνικού τουρισμού. Επιπλέον, η Οσάκα θα φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση το 2025, και αυτό μπορεί να επιτρέψει την προσέλκυση ιαπωνικών επενδύσεων και τουριστών στην Ελλάδα. Προγράμματα που περιλαμβάνουν σεμινάρια, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού και γαστρονομίας θα μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ελληνικό τουρισμό και τα προϊόντα του.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα