8 Ιουλίου 2024

    Οι θετικοί τρόποι για να πούμε «όχι» σε ένα παιδί”

    Πολλές φορές, ως γονείς, αναρωτιόμαστε πώς να εκφράσουμε αρνητικά μηνύματα στα παιδιά μας με θετικό τρόπο. Το συνηθισμένο «όχι» μπορεί να αποτελέσει ένα απλό και λακωνικό κατ’ επανάληψη μήνυμα, το οποίο όμως δεν φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Πώς λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε έναν πιο θετικό τρόπο να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των παιδιών μας;

    Ένας από τους τρόπους είναι να αλλάξουμε τη λειτουργία των λέξεων που χρησιμοποιούμε. Αντί για το απλό «όχι», μπορούμε να κάνουμε μια περισσότερο θετική πρόταση. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί θέλει να παίξει και εσείς δεν έχετε την δυνατότητα να το ακολουθήσετε αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να πείτε «Πρώτα βοήθησέ με να κάνουμε μερικές δουλειές και μετά μπορούμε να παίξουμε μαζί».

    Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αρνητικό «όχι» με άλλες προτάσεις που περιγράφουν αυτό που δεν είναι δυνατό, αλλά και αυτό που είναι εφικτό. Έτσι το παιδί κατανοεί ποιοι είναι οι λόγοι που κάτι δεν του επιτρέπεται και η πιθανότητα να συμμορφωθεί είναι μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, αν το παιδί ζητά να περάσει τον δρόμο μόνο του, μπορείτε να το προειδοποιήσετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε το «όχι», λέγοντας του ότι είναι πολύ επικίνδυνο και ότι πρέπει να το περάσει πάντα μαζί σας.

    Ένας άλλος τρόπος για να αντικαταστήσετε το «όχι» είναι να συζητήσετε με το παιδί. Εξηγήστε του τους κανόνες, τις αποφάσεις και τις συνέπειες. Είναι σημαντικό για το παιδί να κατανοήσει τους λόγους πίσω από τις απαντήσεις μας και τους κανόνες που τους υπαγορεύουν. Συζητήστε μαζί του τους κανόνες που έχετε στο σπίτι και εξηγήστε του τις συνέπειες της «παράβασης» αυτών των κανόνων.

    Ακόμα μια προσέγγιση είναι να προτείνετε στα παιδιά να κάνουν άλλες δραστηριότητες, αντί για αυτό που αρχικά ζήτησαν. Κάντε το παιδί να ενθουσιαστεί με κάτι άλλο που μπορεί να κάνει, ακόμα κι αν είναι διαφορετικό από αυτό που ζήτησε. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να πάτε στην παιδική χαρά, μπορείτε να προτείνετε να μαγειρέψετε μαζί ή να ζωγραφίσετε. Έτσι το παιδί θα αντανακλάσει σε ένα νέο ενδιαφέρον και θα ξεχάσει γρήγορα το αρχικό αίτημά του.

    Αντικαθιστώντας το αρνητικό «όχι» με θετικούς τρόπους έκφρασης, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν τις αρνήσεις μας και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες που θα τους ωφελήσουν στην πορεία της ζωής τους. Πάντα να θυμάστε να μιλάτε με σαφήνεια και να περιγράφετε τους λόγους που κάτι δεν είναι εφικτό, για να ενισχύσετε την κατανόηση και τη συμμόρφωση του παιδιού σας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα