4 Ιουλίου 2024

    Οκτώβρης 2023 – Οι Καινοτόμες Θεραπείες Καρκίνου Φέρνουν Νέα Ελπίδα στους Ασθενείς – Στο 73% Αυξάνεται η Επιβίωση

    Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο φοβερές ασθένειες που επηρεάζουν την ανθρωπότητα. Ωστόσο, μια ελπιδοφόρα εξέλιξη προκύπτει από τις καινοτόμες θεραπείες που αναπτύσσονται και καταφέρνουν να επεκτείνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, περίπου 73% των ασθενών που πάσχουν από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου έχουν φτάσει στον στόχο της πενταετούς επιβίωσης. Αυτό συνιστά αύξηση κατά περίπου 40% σε σχέση με το 1975.

    Η επιτυχία αυτή οφείλεται στην εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών στην ιατρική κοινότητα, που σε συνδυασμό με την πρώιμη διάγνωση των περισσότερων κρουσμάτων, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των επιζώντων. Μια πρόσφατη ανάλυση στην Ελλάδα για την επίπτωση της ανοσοογκολογίας, έδειξε ότι οι ογκολογικοί ασθενείς αναμένεται να ζήσουν μέχρι και 34% περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας. Επιπλέον, αναμένεται να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής κατά 40%.

    Ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας, Αντώνης Καρόκης, τόνισε ότι η εισαγωγή νέων θεραπειών αλλά και η έρευνα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου έχουν κρίσιμη σημασία. Η χώρα χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο και την ενσωμάτωση του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2282 σχετικά με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) για τα ογκολογικά φάρμακα μέχρι το 2025. Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και θα επιτρέψουν την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες. Πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για τον σημαντικό αντίκτυπο των δημοσιονομικών μέτρων στην πρόσβαση των ασθενών στην ογκολογική φροντίδα.

    Παράλληλα, το σύστημα υγείας πρέπει να αναθεωρήσει τον μηχανισμό χρηματοδότησης όλων των βαθμίδων περίθαλψης. Οι ασθενείς και η βιομηχανία δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν το 68% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς αυτό δημιουργεί ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών σε θεραπευτικές επιλογές. Απαιτείται η εφαρμογή μέτρων όπως η ανάπτυξη του μηχανισμού της ΕΚΑΠΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα, η αξιοποίηση και δημοσίευση των δεδομένων δαπάνης μέσω ενός Κέντρου Δευτερογενούς Διαχείρισης Δεδομένων Υγείας, καθώς και η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του κόστους των φαρμάκων.

    Εν κατακλείδι, η πρόοδος στην καταπολέμηση του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Ο συνδυασμός της έρευνας, της πρόληψης και της καινοτομίας στη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου μπορεί να φανεί καθοριστικός στο να κερδίσουμε την μάχη αυτή και να παράσχουμε στους ασθενείς πολλές περισσότερες χρόνια ζωής και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα