7 Ιουλίου 2024

    Ολιστική αξιολόγηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις: Το καινοτόμο PREVENT

    Ποιος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρδιαγγειακές παθήσεις; Με το PREVENT, μπορείτε τώρα να αξιολογήσετε τον προσωπικό σας κίνδυνο με μια καινοτόμο μέθοδο υπολογισμού.

    Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε το PREVENT (Predicting Risk of cardiovascular disease EVENTs), ένα πρωτοποριακό εργαλείο υπολογισμού καρδιαγγειακού κινδύνου, μέσω του περιοδικού Circulation. Αυτή η νέα προσέγγιση αξιολόγησης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο για το επόμενο δέκαλεπταετές και τριάνταετές διάστημα σε άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών. Στόχος του PREVENT είναι να παρέχει μια ακριβή εικόνα του κινδύνου για γιατρούς και ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νόσων, όπως και της καρδιακής ανεπάρκειας.

    Οι ενημερωμένοι αλγόριθμοι του PREVENT βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από έξι εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η ευρεία και αντιπροσωπευτική δειγματοληψία περιλαμβάνει άτομα από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά και εθνοτικά υπόβαθρα. Για πρώτη φορά, το PREVENT περιλαμβάνει ειδικά ευρήματα για τις γυναίκες και την επίδραση των καρδιαγγειακών νόσων στα διάφορα φύλα.

    Ο νέος αλγόριθμος του PREVENT προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε νεότερη ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί και οι ασθενείς μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ή αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

    Το PREVENT περιλαμβάνει αρκετές σημαντικές ενημερώσεις, που κάνουν τις προβλέψεις πιο ακριβείς και εξαντλητικές. Πρώτον, η ανεπάρκεια της καρδιάς συμπεριλαμβάνεται πλέον μαζί με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεύτερον, η νεφρική νόσος και η μεταβολική υγεία περιλαμβάνονται για πρώτη φορά ως παράγοντες για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Τέλος, το PREVENT είναι πιο ακριβές και αξιόπιστο για τις γυναίκες, καθώς οι υπολογισμοί του δίνονται χωριστά για άνδρες και γυναίκες, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά φύλα.

    Στο επίκεντρο του PREVENT βρίσκεται το νέο καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο (CKM). Αυτό το σύνδρομο παρέχει μια ενοποιημένη και ολοκληρωμένη εικόνα του περίπλοκου συστήματος αλληλεπίδρασης διαφορετικών οργάνων στο σώμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει το ένα το άλλο και να οδηγήσει στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας. Η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος και η καρδιακή νόσος συνδέονται αλληλεξαρτώμενα και βιολογικά.

    Αυτό εξηγεί γιατί η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζεται επίσης από το βάρος. Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Το PREVENT βασίζεται σε “ομαδοποιημένες εξισώσεις κοόρτης”, μαθηματικούς τύπους που συνδυάζουν κοινωνικούς και βιολογικούς παράγοντες για τον προσδιορισμό του κινδύνου σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το PREVENT μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο είτε για δέκα ετών είτε για τριάντα ετών. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει την ανάπτυξη του συνδρόμου CKM.

    Με τη χρήση αυτού του καινοτόμου εργαλείου, οι γιατροί μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ή αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας. Το PREVENT ανταποκρίνεται πλήρως στην ανάγκη για ολοκληρωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση προς την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του συνδρόμου CKM.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα