4 Ιουλίου 2024

    ΟΟ κρύος καιρός: Οφέλη για την υγεία μας που πρέπει να αγαπήσουμε”

    Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τις καιρικές συνθήκες. Όμως, ο χειμώνας, όπως κάθε εποχή, φέρνει μαζί του το κρύο. Φέτος, μέχρι στιγμής, δεν το έχουμε αισθανθεί ιδιαίτερα. Παρόλο που ο ψυχρός καιρός συνδέεται με κρυολογήματα και άλλα ασθενήματα, έχει και οφέλη για την υγεία μας. Ποιά είναι λοιπόν αυτά τα οφέλη που πρέπει να εκτιμήσουμε αυτόν τον χειμώνα; Παρακάτω θα αναφέρουμε πέντε λόγους υγείας για να αγαπήσουμε αυτήν την εποχή.

    #1 Κίνηση σε κρύο περιβάλλον και καύση λίπους
    Γνωρίζατε ότι τα λιπαρά έχουν διάφορα χρώματα; Υπάρχει το λευκό λίπος που συσσωρεύεται περισσότερο γύρω από τη μέση και τους μηρούς και το καφέ λίπος που συσσωρεύεται περισσότερο στο πάνω μέρος του σώματός μας. Η άσκηση σε χαμηλές θερμοκρασίες βοηθά στη μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ λίπος, το οποίο καίει περισσότερες θερμίδες. Το καφέ λίπος διασπά τόσο την ζάχαρη όσο και τα μόρια λίπους για να θερμάνει το σώμα και να το προφυλάσσει από το κρύο. Ακόμα και το ρίγος που νιώθουμε για κάποια ώρα επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα; Λιγότερο λίπος σε περιοχές όπως οι γοφοί και οι μηροί. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

    #2 Βελτιωμένος ύπνος
    Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος πέφτει φυσιολογικά όταν κοιμόμαστε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες στη ζέστη του καλοκαιριού, ενώ είναι πολύ πιο γρήγορη το χειμώνα. Επιπλέον, ένα από τα θετικά της εποχής αυτής είναι τα πιο σκοτεινά πρωινά που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε περισσότερο ύπνο, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα.

    #3 Ελάττωση του στρες
    Τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αυξάνονται σε ακραίες θερμοκρασίες. Ωστόσο, η σύντομη έκθεση στο κρύο μπορεί να ενισχύσει τη ροή του αίματος και να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της “ευτυχίας” που μπορούν να ελαττώσουν το άγχος και την πίεση.

    #4 Βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου
    Οι χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται να βοηθούν στο να σκεφτόμαστε πιο καθαρά, σύμφωνα με μια έρευνα. Συμμετέχοντες που ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα σε γνωστικές λειτουργίες φάνηκε ότι παρουσίαζαν χειρότερη απόδοση στη ζέστη σε σχέση με το κρύο. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται πιθανόν στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης που απαιτούνται το καλοκαίρι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας για την εκτέλεση γνωστικών λειτουργιών.

    #5 Καθαρό και αναζωογονημένο δέρμα
    Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να είναι “σκληρές” για το δέρμα μας, καθιστώντας το ξηρό και εύθραυστο. Αν όμως έχετε ακμή, πιθανότατα θα δείτε βελτίωση. Οι μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες είναι ωφέλιμες για την υγεία του δέρματος, καθώς περιορίζουν τον αριθμό των αιμοφόρων αγγείων και τα κάνουν λιγότερο ευαίσθητα στην κόκκινη και πρησμένη εμφάνιση, απότελεσμα της μείωσης της ροής του αίματος. Επιπλέον, το δέρμα τείνει να παράγει λιγότερο έλαιο και σμήγμα το χειμώνα, και ως εκ τούτου μπορεί να παρατηρήσετε λιγότερα ακμήσεις.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα