2 Ιουλίου 2024

    Οστεοπόρωση: Η δημοφιλής θεραπευτική κρέμα που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων

    Ένα νέο ευρήματα δείχνουν ότι οι κορτικοστεροειδείς κρέμες, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας. Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από εκτεταμένη έρευνα σε μεγάλο αριθμό ατόμων με οστεοπόρωση και μείζον οστεοπορωτικό κάταγμα, συγκρίνοντας τα με δείγμα υγιών ανθρώπων.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μακροχρόνια χρήση των κορτικοστεροειδών κρέμων συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και μείζονος οστεοπορωτικού κατάγματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι χαμηλές, μεσαίες και υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, ενώ οι γυναίκες και οι άνθρωποι κάτω των 50 ετών φαίνεται να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

    Ο ερευνητής Chia-Yu Chu δήλωσε ότι αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για προσεκτική χρήση των κορτικοστεροειδών κρέμων. Είναι σημαντικό οι γιατροί να είναι ενήμεροι για τις πιθανές παρενέργειες αυτού του φαρμακευτικού προϊόντος και να το χρησιμοποιούν με προσοχή.

    Η οστεοπόρωση είναι μια σοβαρή πάθηση που αφορά τη μείωση της οστικής πυκνότητας και την αδυναμία των οστών να αντέξουν στις καθημερινές καταπονήσεις, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα κατάγματος. Η πρόληψη και η διαχείριση της οστεοπόρωσης είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας των οστών και την πρόληψη ενδεχόμενων καταγμάτων.

    Παρόλο που η χρήση των κορτικοστεροειδών κρέμων είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων, είναι σημαντικό να εξετάζεται προσεκτικά ο κίνδυνος που συνδέεται με τη χρήση τους και να επιλέγονται εναλλακτικές θεραπείες, εάν αυτό είναι δυνατό. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τοπικά κορτικοστεροειδή πρέπει να συνεργάζονται στενά με τον γιατρό τους για να βρουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των οφελών και των πιθανών κινδύνων της θεραπείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα