5 Ιουλίου 2024

    Ουρολίμωξη και Παραλήρημα: Η σύνδεση που απειλεί την ψυχική υγεία”

    Οι συνήθεις λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συσχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο παραλήρηματος και άνοιας, σύμφωνα με ειδικούς. Αυτή η σύνδεση είναι ανησυχητική, καθώς αυτές οι καταστάσεις είναι διαδεδομένες. Οι ουρολοιμώξεις, σύμφωνα με τους ουρολόγους, είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες σήψης, και ετήσια περιστατικά σήψης που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο εκτιμώνται περίπου 80.000 στην Ελλάδα.

    Το παραλήρημα είναι μια κατάσταση με συμπτώματα συγχυτικότητας που προκαλεί διαταραχές στην συνείδηση, τον προσανατολισμό, τη μνήμη, την προσοχή, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Μπορεί να αυξήσει τον χρόνο νοσηλείας και τον κίνδυνο θανάτου. Εκτός από λοιμώξεις, μπορεί να προκληθεί από φαρμακευτική αγωγή, διαταραχή ηλεκτρολυτών, εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα κ.λπ. Η έλλειψη θεραπείας μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες.

    Σύμφωνα με τον Δρ. Shouri Lahiri, καθηγητή Νευρολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, οι ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι στο παραλήρημα λόγω αλλαγών που συμβαίνουν με τα χρόνια στον εγκεφαλικό φραγμό και το μειωμένο γνωστικό αποθεματικό. Θεωρεί ότι η πρόληψη του παραλήρηματος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας.

    Μια πρόσφατη μελέτη που βασίστηκε στα ιατρικά αρχεία πάνω από 989.800 Βρετανών άνω των 65 ετών διαπίστωσε ότι άτομα με ιστορικό λοιμώξεων, όπως οι ουρολοιμώξεις, είχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Όσο πιο σοβαρή ήταν η λοίμωξη, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος άνοιας, ιδίως για νοσηλευόμενους ασθενείς. Οι πιθανοί μηχανισμοί παραμένουν άγνωστοι, αλλά μια δυνατή εξήγηση είναι η φλεγμονή που προκαλείται από την ανοσολογική αντίδραση στη λοίμωξη, η οποία φτάνει στον εγκέφαλο.

    Επομένως, η πρόληψη και θεραπεία των ουρολοιμώξεων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της νοητικής υγείας και την πρόληψη της άνοιας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη συσχέτιση ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις και να ενημερώνουμε τον γενικό πληθυσμό για αυτό τον κίνδυνο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των λοιμώξεων μπορεί να προλάβει την εξέλιξη σε πιο σοβαρές καταστάσεις και να προστατεύσει την ψυχική υγεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα