4 Ιουλίου 2024

    Ο άνεμος ανατρέπει τα μαθηματικά της πανδημίας – Θα χρειαστούν περισσότερες απουσίες;

    Ο κορωνοϊός και η γρίπη παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα στη χώρα μας, θέτοντας προβλήματα στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 8 Ιανουαρίου. Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει συστάσεις με σκοπό τη μείωση της μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον. Ανάμεσα σε αυτές τις συστάσεις περιλαμβάνονται το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικού, η αποφυγή συνωστισμού και η διατήρηση αποστάσεων. Εάν κάποιος μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα. Η παραμονή στο σπίτι προτείνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

    Επιπλέον, αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Παιδείας που θα αφορά τους μαθητές που έχουν θετικό αποτέλεσμα Covid. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, για τις επόμενες πέντε ημέρες οι μαθητές αυτοί δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο και οι απουσίες τους δεν θα προσμετρώνται. Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να σταλεί η εγκύκλιος στα σχολεία.

    Η κατάσταση με την πανδημία είναι ανησυχητική, καθώς σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, η αριθμός εισαγωγών αυξήθηκε κατά 44% και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι φτάνουν τους 70. Επιπλέον, καταγράφηκαν 57 θάνατοι από τις επιπλοκές της Covid-19. Επίσης, αυξημένα είναι τα κρούσματα γρίπης και τα περιστατικά με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.

    Ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι αναμένουμε να φτάσουμε στα 8.800 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, ενώ εκτίμησε ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα αυξηθούν. Σχετικά με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, τόνισε ότι είναι καλό οι γονείς να κάνουν self test στα παιδιά τους για να είναι σίγουροι ότι έχουν χαμηλό ιικό φορτίο, ενώ θεωρεί ότι η χρήση μάσκας είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης.

    Η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί την συνεργασία όλων για την αντιμετώπισή της. Ελπίζουμε ότι οι συστάσεις και οι προληπτικές μέτρα θα βοηθήσουν στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού και στην προστασία της υγείας όλων μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα