30 Ιουνίου 2024

    Ο Άρχων του Μόδας – Πώς οι επιλογές ρούχων επηρεάζουν την πεπτική μας υγεία

    Το στενό ρούχο μπορεί να είναι η πιο hot τάση της μόδας, που μοιραία μας τραβά το βλέμμα και να νιώθουμε πιο εντυπωσιακοί όταν τα φοράμε. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία κακία στο να επιλέγουμε να ντυνόμαστε με στενά ρούχα. Όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στη ζωή, η λέξη κλειδί είναι ισορροπία. Στις μέρες μας, από την μία πλευρά, επικρατεί η τάση για ένα “πρότυπο ομορφιάς” που έχει εξάρτηση από την επίπεδη κοιλιά. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο να “πνιγούν” μέσα στα ρούχα τους, μια κατάσταση γνωστή ως “stomach gripping” στη διεθνή βιβλιογραφία, που σημαίνει “σφίξιμο στο στομάχι”. Όσον αφορά σε εμάς, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι στενές επιλογές ρούχων επηρεάζουν κυρίως το πεπτικό σύστημά μας, με το στομάχι και το έντερο μας να είναι οι πλέον ευάλωτες περιοχές. Στην πραγματικότητα, τα ρούχα, τα εσώρουχα και οι αξεσουάρ όπως ζώνες και γραβάτες, μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες στην υγεία μας.

    Κατά τη διάρκεια της πέψης, το στομάχι μας διαστέλλεται λόγω των οξέων και της κατάποσης αέρα. Όταν φοράμε πάντα πολύ σφιχτά, δεν επιτρέπουμε στην περιοχή της κοιλιάς να απελευθερωθεί φυσιολογικά μετά την κατανάλωση τροφής. Αυτό οδηγεί σε δυσπεψία, αργή πέψη ή ακόμα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια πεπτική διαταραχή όπου τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν από το στομάχι στον οισοφάγο, προκαλώντας μία δυσάρεστη καούρα, δυσφορία και ρίγη. Εάν υπάρχουν ήδη παράπονα δυσπεψίας, τα στενά ρούχα επιδεινώνουν το πρόβλημα, ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως φλεγμονή στο στομάχι και τον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα και γαστρίτιδα). Όσον αφορά το έντερο, όταν τα παντελόνια είναι πολύ σφιχτά, τα έντερα δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν σωστά τη λειτουργία τους. Αυτό οδηγεί σε αέρια, δυσκοιλιότητα και πόνο στην κοιλιά. Με τη συνέχιση αυτής της κατάστασης, υπάρχει πιθανότητα εξέλιξης προβλημάτων όπως αιμορροΐδες με παρουσία αίματος και πόνο στον πρωκτό.

    Οι βασικοί μηχανισμοί που προκαλούν αυτές τις καταστάσεις είναι οι εξής: καταρχάς, το σφίξιμο της κοιλιάς αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία ακόμα περισσότερο αυξάνεται με το γέλιο, τον βήχα ή άλλες δραστηριότητες που προκαλούν πίεση. Επιπλέον, ο περιορισμός του στομάχου πιέζει τους μύες της κοιλιακής χώρας και της λεκάνης, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις του εντέρου.

    Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να αναγνωρίζουμε αμέσως τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι τα ρούχα μας είναι πολύ στενά. Κάποια από αυτά τα σημεία είναι: κόκκινα σημάδια στο δέρμα, σημάδια πίεσης, αίσθημα μουδιάσματος ή μυρμήγκιασμα, δυσκολία στην αναπνοή και περιορισμένη κινητικότητα. Το σώμα μας και οι ανάγκες του αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, και είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε αυτές τις αλλαγές και να μην προσπαθούμε να σφίξουμε άσκοπα σε στενά ρούχα που απλά δεν μας κάνουν. Αντίθετα, ας δωρίσουμε τα ρούχα που δεν μας κάνουν σε φίλους που θα τα εκτιμήσουν περισσότερο, και ας ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας για να περιποιηθούμε τον εαυτό μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε το “δεύτερο εγκέφαλο” μας σε μια υγιή κατάσταση, που θα μας προκαλεί ευφορία και ηρεμία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα