3 Ιουλίου 2024

    Ο αναπάντεχος κίνδυνος που απειλεί την ύπαρξη των φαρμάκων στον κόσμο

    Σοκαριστικά ευρήματα από έρευνα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπότητα. Η επιβίωση των μελλοντικών φαρμάκων μπορεί να βρίσκεται σε αμφίβολο έδαφος, καθώς αφανίζονται διαρκώς πολλά φυτά που αποτελούν τη βάση αυτών των φαρμάκων. Σύμφωνα με μια νεότερη έκθεση επιστημόνων, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει περίπου τα μισά από τα μελλοντικά φάρμακα της, καθώς πολλά από τα φυτά αυτά απειλούνται με εξαφάνιση.

    Η έκθεση, που ονομάζεται “The State of the World’s Plants and Fungi” και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας πάνω από 200 επιστημόνων από 30 χώρες, αποκάλυψε τον κίνδυνο που δημιουργείται λόγω της εξαφάνισης των ανθοφόρων φυτών. Περίπου 100.000 φυτικά είδη βρίσκονται υπό απειλή, αποτελώντας το 45% του συνολικού αριθμού τους. Καθώς πολλά φάρμακα βασίζονται σε φυτικές ενώσεις, η ανθρωπότητα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική πηγή μελλοντικών φαρμάκων.

    Επιπλέον, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολλά φυτά εξαφανίζονται πριν ακόμη ανακαλυφθούν. Περίπου τρία στα τέσσερα φυτά που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί κινδυνεύουν, ενώ τα περισσότερα από αυτά που ανακαλύπτονται και καταγράφονται είναι ήδη απειλούμενα με εξαφάνιση. Ο απολογισμός αυτός είναι ανησυχητικός, δεδομένου ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των φυτικών ειδών που ανακαλύπτονται αμέσως χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα με εξαφάνιση.

    Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι δραματικές. Η απώλεια των φαρμάκων αποτελεί μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και την ιατρική πρόοδο.

    Ως αποτέλεσμα, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο να μην έχει πρόσβαση σε απαραίτητα φάρμακα για ασθένειες και παθήσεις που μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόρες.

    Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν επίσης ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά για τους μύκητες, αν και αποτελούν πλούσια πηγή φαρμάκων και χρήσιμων ενώσεων. Μόλις το 7% των ειδών μυκήτων έχουν καταγραφεί, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια είδη μανιταριών.

    Είναι κρίμα που γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια του Άρη από ό,τι για τα είδη που βρίσκονται στον δικό μας πλανήτη. Ο καθηγητής Alexandre Antonelli, επιστημονικός διευθυντής των Βοτανικών Κήπων Kew, τονίζει ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ειδών μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των φαρμάκων που χρειαζόμαστε για την υγεία και την ευημερία μας.

    Πρέπει να δράσουμε για να προλάβουμε την εξαφάνιση των φυτών και των μυκήτων, διασφαλίζοντας έτσι την ύπαρξη των φαρμάκων που μπορούν να σώσουν ζωές. Η προστασία της πανίδας και της χλωρίδας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλους μας, αφού η μελλοντική μας εξέλιξη και ευημερία εξαρτώνται από αυτήν.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα