5 Ιουλίου 2024

    Ο αυξημένος σκεπτικισμός για τα εμβόλια στους επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα

    Το ποσοστό επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή έχει καταγράψει σημαντική πτώση, κατά 10%. Η Ελλάδα, μαζί με την Γαλλία και την Αυστρία, ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες όπου η εμπιστοσύνη των επαγγελματιών υγείας γύρω από τον εμβολιασμό είναι αμφισβητούμενη. Αυτά αποκαλύφθηκαν στην Ημερίδα του ygeiamou για τον εμβολιασμό και τη Δημόσια Υγεία, μέσω βίντεο παρέμβασης της κυρίας Άννας Βίτσερε, Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Vaccines Europe.

    Παρουσιάζοντας το όραμα για την ευρωπαϊκή πολιτική ανοσοποίησης, η κυρία Βίτσερε επεσήμανε ότι το 2022 η εμπιστοσύνη των επαγγελματιών υγείας στα εμβόλια ήταν πολύ υψηλή, πάνω από 90%. Ωστόσο, σημειώθηκε αισθητή πτώση αυτής της εμπιστοσύνης, πάνω από 10%, στις χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Αυστρία. Η κυρία Βίτσερε επεσήμανε ότι η αξία του εμβολιασμού έχει λησμονηθεί και ότι αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υγεία, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή, ο πληθωρισμός και η γεωπολιτική αστάθεια.

    Η κυρία Βίτσερε επίσης αναφέρθηκε σε τρεις συγκεκριμένους παράγοντες που απαιτούν προσοχή σχετικά με τον εμβολιασμό. Πρώτον, ανέφερε τον χρόνο που απαιτείται για να δοθεί πρόσβαση στα νέα εμβόλια στον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι ένα τρίτο των χωρών χρειάζεται λιγότερο από δύο χρόνια για να έχει ο πληθυσμός πρόσβαση σε ένα νέο εμβόλιο, ενώ ένα άλλο τρίτο χρειάζεται από δύο έως έξι χρόνια και ένα τρίτο χρειάζεται πάνω από έξι χρόνια. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι προϋπολογισμοί για τον εμβολιασμό είναι πολύ μικροί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή προσέγγισης από τη φροντίδα στην πρόληψη και από το κόστος στην επένδυση.

    Ως προς την εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια, η κυρία Βίτσερε επεσήμανε ότι από το 2019 έως το 2020 καταγράφηκε υψηλή εμπιστοσύνη, πιθανόν λόγω της πανδημίας και της ελπίδας για έξοδο από την κρίση. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα κέρδη έχουν ανατραπεί και η αντίληψη προς τη σημασία της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έχει μειωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Επιπλέον, η κυρία Βίτσερε παρουσίασε στοιχεία για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται χαμηλή κάλυψη για τον ιό του HPV στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Σουηδία και η Βουλγαρία. Επίσης, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο, όπου τα παιδιά σε όλες τις χώρες εμβολιάζονται καλά, αλλά λίγες χώρες το συστήνουν σε ηλικιωμένους. Τέλος, παρουσίασε παραδείγματα χαμηλής κάλυψης για τον ιό της γρίπης σε ορισμένες χώρες όπως η Λετονία.

    Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εμβολιασμός καθώς και η μείωση της εμπιστοσύνης για τα εμβόλια απαιτούν περαιτέρω προσπάθειες για την εκστρατεία ενημέρωσης και επιβολής της σημασίας του εμβολιασμού για την υγεία τόσο του πληθυσμού όσο και των επαγγελματιών υγείας. Μόνο με προσεκτική προσέγγιση και αποτελεσματικές πολιτικές ανοσοποίησης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις μολυσματικές ασθένειες και να διασφαλίσουμε ένα ανθεκτικό και βιώσιμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα