7 Ιουλίου 2024

    Ο γάμος και η υψηλή αρτηριακή πίεση: Νέες ενδείξεις για τη σύνδεση τους”

    Πώς συνδέεται η υψηλή αρτηριακή πίεση με τον θεσμό του γάμου; Παρόλο που προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι ζευγάρια ζουν περισσότερο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η υγεία τους δεν είναι απαραίτητα στα ιδανικά επίπεδα…

    Η νέα μελέτη

    Οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν τη συσχέτιση μεταξύ της υπέρτασης και του γαμήλιου βίου και για το σκοπό αυτό, ανέλυσαν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε 3,989 ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1,086 ζευγάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6,514 ζευγάρια στην Κίνα και 22,389 ζευγάρια στην Ινδία. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 50 ετών.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, ενώ οι συνολικές επίπεδα υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν υψηλότερα στη Δύση (47% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 38% στις Ηνωμένες Πολιτείες), η σχέση ανάμεσα στον γάμο και την υπέρταση ήταν ισχυρότερη στην Κίνα και την Ινδία. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που είχαν σύζυγο με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και αυτές υψηλή αρτηριακή πίεση, με τον κίνδυνο αυτόν να αυξάνεται κατά 19% στην Ινδία και 26% στην Κίνα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και για τους άνδρες.

    Ποια είναι η αιτία αυτών των διαφορών;

    Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι διαφορές αυτές μπορεί να οφείλονται σε πολιτιστικούς παράγοντες. Στην Κίνα και την Ινδία, ο θεσμός της οικογένειας έχει μεγάλη σημασία και οι σύζυγοι εξαρτώνται πολύ ο ένας από τον άλλον. Έτσι, η υγεία των συντρόφων μπορεί να επηρεάζει στενότερα και την υγεία του άλλου, εξηγούν οι ερευνητές.

    Υψηλή αρτηριακή πίεση: Παγκόσμια “απειλή”;

    Πέραν της αποκάλυψης ότι οι παντρεμένοι ζευγάρια μοιράζονται τον κίνδυνο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η μελέτη έδειξε επίσης τον βαθμό στον οποίο η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί “απειλή” για τους ανθρώπους παγκοσμίως. Η υπέρταση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και παραμένει σε υψηλά επίπεδα παγκοσμίως, προειδοποιούν οι ερευνητές.

    Επομένως, προτείνουν τακτικούς ελέγχους υγείας, ενημέρωση των ανθρώπων για τον κίνδυνο και εκπαίδευση πρόληψης. Είναι επίσης σημαντικό να υιοθετηθούν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής από όλα τα μέλη της οικογένειας, όχι μόνο από ένα άτομο.

    Και κάποιες ευχάριστες ειδήσεις για τους παντρεμένους…

    Σε άλλες έρευνες, αποκαλύφθηκε ότι οι έχοντες παρτενέρ ζουν περισσότερο από τους μονόγαμους άνδρες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του πανεπιστημίου του Κολοράντο δείχνει ότι οι άνδρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια εντός πέντε ετών από τη διάγνωση σε σύγκριση με τους παντρεμένους άνδρες και γυναίκες. Άλλη μελέτη αποκαλύπτει ότι ο γάμος συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας κατά ένα τρίτο για τις γυναίκες, ακόμη και αν αυτές χωρίσουν αργότερα.

    Έτσι, η μελέτη αυτή δείχνει πόσο σύνθετη είναι η σχέση ανάμεσα στον γάμο και την αρτηριακή πίεση, δίνοντας μια νέα προοπτική για το θέμα αυτό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα