7 Ιουλίου 2024

    Ο Διαβήτης και η σημασία της ενίσχυσης των διαβητολογικών κέντρων

    Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία εκτελεί δράσεις ενημέρωσης με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη και τη σημασία της έγκαιρης δράσης. Η κεντρική ιδέα της εκστρατείας είναι «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα». Η ΕΔΕ έχει δημιουργήσει ενημερωτικό υλικό, όπως θεματικές αφίσες και εκπαιδευτικό Οδηγό Εκστρατείας για τον Διαβήτη, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας και θα διανεμηθεί πανελλαδικά σε Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, Διαβητολογικά Ιατρεία και Κέντρα.

    Η Πρόεδρος της ΕΔΕ, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, επισημαίνει τη σημασία της αναγνώρισης του κινδύνου για τον Διαβήτη τύπου 2 και της έγκαιρης δράσης για την πρόληψη των επιπλοκών της νόσου. Πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με Διαβήτη τύπου 2 όταν οι επιπλοκές έχουν ήδη εμφανιστεί, ενώ η ενημέρωση και η αναγνώριση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου. Επίσης, για τα άτομα που ήδη ζουν με Διαβήτη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση είναι απαραίτητες για την πρόληψη των επιπλοκών.

    Στην Ελλάδα, το κόστος της νόσου και των επιπλοκών της φτάνει τα 7.000€ ετησίως για κάθε άτομο με Διαβήτη. Το 12% του προϋπολογισμού για την Υγεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η πρόληψη είναι οικονομικά αποδοτική και γι’ αυτό είναι αναγκαίες οι στρατηγικές πρόληψης.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, επισημαίνει τη σημασία της ενίσχυσης των διαβητολογικών κέντρων και την ανανέωση της επιστημονικής εξειδίκευσης στον τομέα του Διαβήτη. Ο Διαβήτης είναι μια πολύπλοκη νόσος που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και επιβαρύνει την ποιότητα ζωής. Στην Ελλάδα, το 12% του πληθυσμού ζει με Διαβήτη και το 29,1% από αυτούς είναι αρρύθμιστο. Συνολικά, περίπου 2.700.000 άτομα συνδέονται με αυτήν τη νόσο. Είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες της Υγείας να είναι εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι για την ανίχνευση και διάγνωση του Διαβήτη, προκειμένου να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς. Απαιτείται επαναξιολόγηση των διαβητολογικών κέντρων και θέσεων εξειδικευμένων γιατρών, καθώς και ένα ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον Διαβήτη.

    Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κάνει έκκληση για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των διαβητολογικών κέντρων, προκειμένου να παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα στους ασθενείς. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς η υγεία των ασθενών με Διαβήτη είναι σε κίνδυνο λόγω των ελλείψεων στο σύστημα υγείας. Είναι καθήκον μας να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και εξειδίκευση των γιατρών, ώστε να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές θεραπευτικές παρεμβάσεις για την ασθένεια του Διαβήτη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα