7 Ιουλίου 2024

    Ο διαχρονικός θηλασμός: Το δώρο της φύσης για το νεογέννητο και τη μητέρα

    Το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού διοργανώνει μια απολύτως επίκαιρη εκδήλωση που αφορά το θέμα του μητρικού θηλασμού, καταδεικνύοντας τα οφέλη του για το νεογέννητο και τη μητέρα, τη στρατηγική πρόληψης της υγείας στη χώρα μας και τους στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για αυτόν τον σημαντικό τομέα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο Μουσείο του Ιδρύματος Ε.&Β. Γουλανδρή στην Αθήνα, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής.

    Η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού υλοποιεί από τον Απρίλιο του 2013 το πρόγραμμα “Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού”. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να αλλάξει τη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στον μητρικό θηλασμό και να τον καθιερώσει ως την φυσική επιλογή σίτισης για τα νεογέννητα και τα βρέφη. Για να το επιτύχει, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές εκστρατείες για το ευρύ κοινό, υποστήριξη στις θηλάζουσες μητέρες και εκπαίδευση σε επαγγελματίες του χώρου της υγείας.

    Η δεύτερη Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των παραγόντων που επηρεάζουν τον μητρικό θηλασμό στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε το 2017 από τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, αποδεικνύει την ανάγκη και την αξία των δράσεων που έχει αναλάβει η Εθνική Πρωτοβουλία για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού. Ο νόμος 4316/2014 έχει καθιερώσει την ανάγκη προώθησης του μητρικού θηλασμού σε εθνικό επίπεδο και έχει αναθέσει κεντρικό ρόλο στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF προτρέπουν για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό μέχρι το 6ο μήνα ζωής του βρέφους και μεταξύ του 6ου μήνα και των 2 ετών να συνεχιστεί ταυτόχρονα με τη χορήγηση στερεών τροφών, πάντα με σεβασμό στις επιθυμίες της μητέρας και του παιδιού. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του TheLancet (2016), o αναπαραγωγικός κύκλος περιλαμβάνει την κύηση και τον θηλασμό, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η απουσία του τελευταίου θα είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία επιβίωσης οποιουδήποτε είδους θηλαστικού, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

    Στην εκδήλωση θα παρέμβουν ομιλητές που θα προσεγγίσουν το θέμα του μητρικού θηλασμού από διάφορες επιστημονικές οπτικές, με στόχο τη διαμόρφωση ενός διεπιστημονικού διαλόγου. Η δημοσιογράφος Νατάσσα Σπαγαδώρου θα είναι ο συντονιστής της εκδήλωσης.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί μια έκθεση φωτογραφιών με θέμα τον μητρικό θηλασμό, έργο που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της LEICAA cademy, προσφέροντας μια οπτική ενότητα στο θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα