8 Ιουλίου 2024

    Ο δρακόδοντας του ΕΣΥ: Αντιδράσεις ενάντια στην παράταση των συμβάσεων για μόνο 6 μήνες

    Η ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζομένων θα παραταθούν για μόνο έξι μήνες, ενώ οι συμβάσεις των εργαζομένων που αντικαθίστανται από μη εμβολιασμένους θα ανανεώνονται για τρεις μήνες. Οι 6.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση θα έχουν παράταση στις συμβάσεις τους για τρεις μήνες, ενώ οι ειδικευμένοι νοσηλευτές δεν θα μεταβούν στον επικουρικό τομέα, αλλά θα έχουν παράταση της σύμβασής τους για δύο μήνες.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ανανέωση των συμβάσεων για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία έχουν ανεπάρκεια προσωπικού, με 40.000 κενές θέσεις και 20.000 συμβασιούχους που καλύπτουν σταθερά και μακροπρόθεσμα τις ανάγκες του συστήματος υγείας. Πολλοί από αυτούς τους συμβασιούχους εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μερικοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Υπήρχε δεσμευτική δέσμευση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη μονιμοποίησή τους. Ωστόσο, η προτεινόμενη παράταση των συμβάσεων είναι ένας προσβλητικός εμπαιγμός, ο οποίος θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις συμβασιούχων και στην εγκατάσταση των εργολάβων στα νοσοκομεία.

    Ο κ. Γιαννάκος καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχέδιο νόμου και να προωθήσει μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων για ένα έτος. Αυτό θα βοηθήσει το ΕΣΥ να αποφύγει περισσότερες αποχωρήσεις και να αποτρέψει την ανακύκλωση του προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι, αν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές, οι συμβασιούχοι υγειονομικοί θα αποχωρήσουν σιγά-σιγά πριν προλάβουν να μεταπηδήσουν σε μόνιμες θέσεις, καθώς η ανανάληψη των καθηκόντων τους για μόνο μερικούς μήνες είναι αποθαρρυντική. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, καθώς το προσωπικό θα ανακυκλώνεται συνεχώς.

    Ο κ. Γιαννάκος προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει και να διορθώσει αυτήν την κατάσταση, αν δεν θέλει να δει τους υγειονομικούς να εγκαταλείπουν το ΕΣΥ. Το σχέδιο νόμου πρέπει να τροποποιηθεί για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των εργαζομένων. Διαφορετικά, ο ΕΣΥ θα γίνει ένας ανελκυστικός χώρος εργασίας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα