3 Ιουλίου 2024

    Ο επείγων ρόλος του εμβολιασμού κατά του HPV στην υγεία των αγοριών

    Η επέκταση του εμβολιασμού κατά του HPV και στα αγόρια έχει αποκαλύψει νέα οφέλη για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα λόγια της Καθηγήτριας Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ομιλία της στην ημερίδα του ygeiamou με θέμα “Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές”. Οι εξαιρετικά χαμηλές ποσοστώσεις εμβολιασμού κατά του HPV στη χώρα μας αποτελούν ανησυχία, ενώ η καθηγήτρια επισημαίνει την ανάγκη για αύξηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο θέμα.

    Όπως δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ο εμβολιασμός κατά του ογκογόνου ιού του HPV έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στην πρόληψη τόσο του καρκίνου της μήτρας, όσο και του καρκίνου των γεννητικών οργάνων, του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα, καθώς επίσης και στη μείωση των μη κακοήθη κονδυλωμάτων. Ο ιός HPV αποτελεί το 5% όλων των κακοηθειών στον πληθυσμό, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να είναι στις γυναίκες.

    Η κυρία Παπαευαγγέλου παρουσίασε το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη κατά του HPV είναι υψηλή και έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των περιστατικών καρκίνου του στοματοφάρυγγα. Σύμφωνα με μελέτες, ο εμβολιασμός των αγοριών μπορεί να επιφέρει μείωση των κονδυλωμάτων. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι με μέτρια εμβολιαστική κάλυψη, η προστασία για τα κορίτσια ήταν 83% ενώ για τα αγόρια 55%, ενισχύοντας την ανάγκη για υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για την προστασία της κοινωνίας. Ο εμβολιασμός και των δύο φύλων επιταχύνει την ανοσοποίηση της αγέλης, τόνισε η καθηγήτρια.

    Αναφορικά με την αποζημίωση του εμβολίου για τα αγόρια, η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρει ότι από το 2022 η Ελλάδα ξεκίνησε να αποζημιώνει το εμβόλιο, ενώ στις χώρες της Σκανδιναβίας αυτό συμβαίνει από το 2019.

    Παράλληλα, η καθηγήτρια εκφράζει τον προβληματισμό της για το χαμηλό ρυθμό αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα. Στοιχεία από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (ΗΔΙΚΑ) δείχνουν ότι από το 2017 έως το 2021, η κάλυψη για τα κορίτσια ηλικίας 15-16 ετών ήταν μόλις 74%, με το ποσοστό να είναι ακόμη χαμηλότερο για τα μικρότερα κορίτσια, όπως για τις 14χρονες (67%). Οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προτείνουν τον εμβολιασμό μέχρι την ηλικία των 15 ετών για την επίτευξη μέγιστης προστασίας. Ωστόσο, η καθηγήτρια επισημαίνει ότι παρατηρείται μια μετατόπιση προς τα αριστερά στην καμπύλη, με όλο και μικρότερα κορίτσια να εμβολιάζονται.

    Παρά ταύτα, η καθηγήτρια αναφέρει ότι η ανάκαμψη της εμβολιαστικής κάλυψης μετά την πανδημία είναι αργότερη στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες. Εκτιμάται ότι το 2022, 78.440 κορίτσια άρχισαν τον εμβολιασμό κατά του HPV, ενώ το ίδιο διάστημα τα αγόρια που εμβολιάστηκαν ήταν 65.136.

    Είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV, τόσο για να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα όσο και για να προασπιστούμε την υγεία των αγοριών. Ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προφύλαξη από τον ιό HPV και τις επιπτώσεις του στην υγεία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα