2 Ιουλίου 2024

    Ο επικίνδυνος επίδραση των γονέων νάρκισσοι στα παιδιά τους

    Η Ναρκισσική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΠΔ) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει αρνητικά χαρακτηριστικά όπως αλαζονεία, υπερβολική ενασχόληση με τον εαυτό, ανάγκη για συνεχή θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης. Οι επιπτώσεις αυτής της διαταραχής στα παιδιά μπορεί να είναι καταστροφικές. Η παρούσα μελέτη έρχεται να αναδείξει τους κινδύνους των ναρκισσιστικών γονέων στην ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών τους.

    Οι ναρκισσιστικοί γονείς δείχνουν να δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, αφήνοντας στο περιθώριο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών τους. Επιπλέον, τείνουν να καταπιέζουν τις ικανότητες των παιδιών τους με ακατάλληλες προσδοκίες και αυστηρή κριτική, προκαλώντας έντονα συναισθήματα ντροπής, ανεπάρκειας και ενοχής. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ναρκισσιστικούς γονείς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, αυτά τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν άγχος επίδοσης λόγω της αυτοαμφισβήτησης και του φόβου μην κριθούν. Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και αποφυγή προσπαθειών διάφορου είδους.

    Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε αν είμαστε και εμείς νάρκισσοι, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Ξεκινώντας από αυτήν την ιδέα, ο ψυχολόγος Δρ. Κρεγκ Μάλκιν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημιούργησε ένα απλό τεστ ναρκισσισμού. Εάν απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις με βαθμολογία από το 1 έως το 5, με το 5 να σημαίνει ότι συμφωνείτε πάρα πολύ με την πρόταση και το 1 ότι διαφωνείτε κάθετα, μπορείτε να αντιληφθείτε το επίπεδο του ναρκισσισμού σας.

    Ερωτήσεις:

    1. Ξέρω ότι έχω κάτι το ιδιαίτερο.
    2. Είμαι εξαιρετικός σε πολλά πράγματα συγκριτικά με άλλους ανθρώπους.
    3. Ενδόμυχα πιστεύω ότι είμαι καλύτερος από τους περισσότερους ανθρώπους.
    4. Ασκώ πίεση και επιμένω ακόμα και αντιμετωπίζω δυσκολίες.
    5. Τα εμπόδια σπανίως με σταματούν.
    6. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, αλλά νοιάζομαι επίσης για τους άλλους.
    7. Δεν νιώθω άνετα όταν είμαι στο επίκεντρο της προσοχής.
    8. Δυσκολεύομαι να απολαύσω τα κομπλιμέντα.
    9. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου.

    Ακραίος Ναρκισσισμός: Αθροίστε το σκορ σας στις ερωτήσεις 1, 2, 3. Ο μέσος όρος είναι το 9, ενώ το 10 και πάνω δείχνει υψηλό επίπεδο ναρκισσισμού. Αν το σκορ σας είναι 11, τότε πιθανώς είστε υπερβολικά χειριστικός, απαιτητικός και αλαζόνας.

    Υγιής Ναρκισσισμός: Αθροίστε το σκορ σας στις ερωτήσεις 4, 5, 6. Ο μέσος όρος είναι το 11 και οι βαθμολογίες 12 και πάνω δείχνουν υψηλό επίπεδο υγιούς ναρκισσισμού, που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά συμπόνιας, φιλοδοξίας και σιγουριάς.

    Χαμηλός Ναρκισσισμός: Αθροίστε το σκορ σας στις ερωτήσεις 7, 8, 9. Ο μέσος όρος είναι το 10. Αν το σκορ σας είναι υψηλότερο, τότε πιθανώς ανησυχείτε για το αν κουράζετε τους άλλους και δεν δίνετε σημασία στις δικές σας ανάγκες.

    Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την παρουσία του ναρκισσισμού στον εαυτό μας, καθώς αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην προσωπική μας ζωή και στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας. Απαιτείται εξειδικευμένη επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτήν τη διαταραχή, προκειμένου να προσφέρουμε ένα υγιές και ευτυχισμένο περιβάλλον στα παιδιά μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα