4 Ιουλίου 2024

    Ο θάνατος του ποδοσφαιριστή του Ατρομήτου την ώρα του αγώνα. Η βοήθεια του Χάρρυ Κλυνν

    Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής και άνθρωπος που έφυγε από τη ζωή πριν από 30 χρόνια εξαιτίας ενός τραγικού ατυχήματος κατά τη διάρκεια αγώνα, ο Μουκάντι Τσιμάνγκα, ήταν ένα αγαπητό μέλος της ομάδας του Ατρομήτου Αθηνών. Τον θάνατό του, όμως, σημαδεύει και ένα άλλο ζήτημα, αυτό της έλλειψης ασθενοφόρου στο γήπεδο εκείνη τη μοιραία ημέρα.

    Την κυριακάτικη αυτή μέρα, πριν από 30 χρόνια, ο Ατρόμητος Αθηνών αντιμετώπιζε τον Πανελευσινιακό στο Δημοτικό Στάδιο Ελευσίνας, για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Στο 58ο λεπτό του αγώνα, ένα απρόσεκτο κτύπημα του ποδοσφαιριστή της γηπεδούχων ομάδας, Στέλιου Βογιατζή, στον ποδοσφαιριστή των φιλοξενούμενων, Μουκάντι Τσιμάνγκα, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του νεαρού αθλητή. Ο Τσιμάνγκα που ήταν μόλις 27 ετών, πατέρας τριών παιδιών, επλήγη στην καρωτίδα και σύντομα χάθηκε από τη ζωή. Ένα τραγικό ατύχημα που σοκάρει τον αθλητικό χώρο και αφήνει ένα κενό στην οικογένεια και την ομάδα του Ατρομήτου.

    Η έλλειψη ασθενοφόρου στο γήπεδο κατέκρινε την απερίσκεπτη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο διαιτητής κάθυστε να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του επεισοδίου, ενώ ο γιατρός της ομάδας προσπάθησε να βοηθήσει τον Τσιμάνγκα με ένα κλειδί, προκειμένου να επαναφέρει τη γλώσσα του που γύρισε πίσω. Ο παίκτης, όμως, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και χρειάστηκε να γίνει άμεσα τραχειοτομία στο γήπεδο. Ωστόσο, η άφιξη της ασθενοφόρου ήταν καθυστερημένη και ο Τσιμάνγκα έφτασε στο νοσοκομείο ήδη αργά. Οι προσπάθειες ανάνηψης απέτυχαν και ο αθλητής αφήνει την τελευταία του πνοή.

    Ο θάνατος του Τσιμάνγκα προκάλεσε αντιδράσεις θυμού και οργής για την ανυπαρξία ασθενοφόρου στο γήπεδο. Πολλοί υποστήριξαν ότι η παρουσία του ΕΚΑΒ από νωρίτερα ίσως θα είχε σώσει τη ζωή του ποδοσφαιριστή. Επιπλέον, η απουσία του ιατρού που είχε οριστεί από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ) αναδεικνύει τις προβληματικές συνθήκες που επικρατούν στον αθλητισμό.

    Ο θάνατος του ποδοσφαιριστή σόκαρε την ελληνική κοινωνία και έθεσε κάποια ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Η σύζυγος του Τσιμάνγκα, Κίντα, επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με τη φροντίδα των παιδιών της και προσέκρουσε στην έλλειψη οικονομικής στήριξης από την πολιτεία. Ζήτησε την αναγνώριση της σύζυγής ενός αθλητή που έχασε τη ζωή του στα γήπεδα και την οικονομική υποστήριξη που της άρμοζε.

    Ο θάνατος του Μουκάντι Τσιμάνγκα άφησε ένα μεγάλο κενό στον αθλητικό χώρο και στην οικογένειά του. Οι συμπαίκτες του και οι φίλοι του αποχαιρέτησαν τον νεαρό ποδοσφαιριστή με απερίγραπτη θλίψη και απογοήτευση. Η αγάπη και η προσφορά που έδειξε ο Τσιμάνγκα στο γήπεδο δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

    Η θλίψη επίσης εκδηλώθηκε και από ποδοσφαιριστές της ελληνικής πρώτης κατηγορίας, με τον Χάρρυ Κλυνν να προσφέρει οικονομική βοήθεια για την οικογένεια του Τσιμάνγκα. Οι προσπάθειες για να βοηθηθεί η οικογένεια συνεχίστηκαν μέσα από συλλογή χρημάτων και φιλανθρωπικούς αγώνες. Οι αρχές και οι φίλοι του ποδοσφαίρου αναλάμβαναν πρωτοβουλίες για να καλυφθεί οικονομικά η οικογένεια και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε.

    Ήταν μία μοιραία ημέρα που άφησε πολλά ανοιχτά ερωτηματικά, αλλά και πολλές προσπάθειες για να βοηθηθεί η οικογένεια του Μουκάντι Τσιμάνγκα. Ο αθλητισμός δεν πρέπει να ξεχνά τους ήρωές του και την προσφορά τους. Η μνήμη του Τσιμάνγκα θα ζει για πάντα και θα μας υπενθυμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα