7 Ιουλίου 2024

    Ο θηλυκός πουλίνος: Μια άσκηση που βελτιώνει την υγεία σας

    Σίγουρα το να κάνει κάποιος δυο ή τρία πράγματα ταυτοχρόνως είναι ωφέλιμο για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι κερδίζει πολύτιμο χρόνο. Τι θα λέγατε όμως αν σας υποδεικνύοταν ότι υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε και να ευεργετήσετε τον οργανισμό σας παράλληλα με το βούρτσισμα των δοντιών σας; Τι είναι αυτό; Το “θηλυκός πουλίνος” ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, μια κίνηση που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά για την υγιή γήρανση.

    Η κίνηση είναι απλή: Κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, μετατοπίστε το βάρος σας από τα δύο πόδια και στηριχθείτε μόνο στο ένα πόδι. Αυτό είναι το “θηλυκός πουλίνος”. Απλά σιγουρευτείτε ότι θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία και για τα δύο πόδια σας. Το πρωί κάντε την άσκηση στηριζόμενοι στο δεξί πόδι και το βράδυ στο αριστερό.

    “Το σώμα μας τείνει να είναι δυνατότερο ή πιο αδύναμο από τη μία του πλευρά, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε”, τονίζει η Rosalind Frydberg, εκπαιδεύτρια ομαδικής γυμναστικής Life Time ARORA Ισορροπία και σταθερότητα του ποδιού. “Πρέπει να προκαλέσουμε την ισορροπία μας για να τη βελτιώσουμε και στεκόμενοι στο ένα πόδι όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας είναι ένας καλός τρόπος να το καταφέρουμε”, προσθέτει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ισορροπία στο ένα πόδι βοηθά τους σταθεροποιητικούς μύες όπως οι προσαγωγείς και οι απαγωγείς. Επιπλέον, με την ξυπόλητη άσκηση ισορροπίας, ενισχύονται και οι μικροσκοπικοί μύες του ποδιού.

    Πέφτουμε συχνά όσο μεγαλώνουμε και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Οι προσπάθειες να ισορροπούμε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών. Κάνοντας το “θηλυκός πουλίνος” κατά το βούρτσισμα των δοντιών σας, βελτιώνετε την ισορροπία και αυξάνετε τις πιθανότητες να αποφύγετε πτώσεις.

    Εκτός από την ισορροπία, ο “θηλυκός πουλίνος” είναι επίσης μια άσκηση για τον εγκέφαλο. Μαθαίνοντας νέες κινήσεις, συμβάλλετε στην προώθηση της νευρικής πλαστικότητας, την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να προσαρμόζεται ως απάντηση στη συμπεριφορά μας. Όσο περισσότερο προκαλείτε τον εγκέφαλό σας, τόσο καλύτερα θα συνεχίσει να λειτουργεί.

    Επιπλέον, η άσκηση του “θηλυκού πουλιού” μπορεί να βελτιώσει την οστική υγεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλει στην προστασία από προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπενία και η οστεοπόρωση.

    Τέλος, το “θηλυκό πουλίνος” βελτιώνει επίσης τη στάση σώματος. Όσο πιο σταθερό είναι το κορμί σας, τόσο λιγότερη πίεση δέχονται τα οστά και οι μύες. Έτσι, διατηρείτε μια υγιή στάση σώματος, ενισχύετε τη λειτουργία των οστών και μυών και μειώνετε τον κίνδυνο τραυματισμών.

    Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά την άσκηση, μην ανησυχείτε. Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να οικοδομήσετε ισορροπία στο ένα πόδι. Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε ατυχήματα:

    1. Βοηθηθείτε με ένα τρίποδο ή έναν τοίχο για να διατηρήσετε την ισορροπία σας.
    2. Ξεκινήστε με μικρά βήματα και αυξήστε σταδιακά τη δυσκολία.
    3. Αναπνεύστε βαθιά και εστιάστε στην ίσορροπη αναπνοή σας.
    4. Ακούστε το σώμα σας και σταματήστε αν αισθάνεστε οποιαδήποτε πίεση ή πόνο.

    Το “θηλυκό πουλίνος” είναι μια απλή κίνηση που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Αξιοποιήστε το βούρτσισμα των δοντιών σας για να βελτιώσετε την ισορροπία, την κινητικότητα και την υγεία του σώματός σας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα