7 Ιουλίου 2024

    Ο θρύλος του ‘Γιάννη ο φονιάς’: Μια αληθινή ιστορία και η σκοτεινή πλευρά του τραγουδιού του Μητσιά”

    Το τραγούδι του Μανώλη Μητσιά, γραμμένο από τον Νίκο Γκάτσο και μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, παρουσιάζει μια πραγματική τραγωδία στις στίχους του. Ο λόγος για την ιστορία του “Γιάννη του φονιά”, η οποία αφηγήθηκε ο παραγωγός της ΕΡΑ, Γιώργος Μητρόπουλος. Πρόκειται για ένα αληθινό πρόσωπο, έναν συζυγοκτόνο που αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του ελληνικού πολιτισμού.

    Γνωστός ως “Γιάννης ο γυναικοκτόνος”, ο πραγματικός του όνομα δεν ήταν Γιάννης. Ήταν ένας 40χρονος οργανοπαίκτης που περιόδευε σε πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα. Η γυναίκα του, η Δέσποινα, έμενε στο σπίτι φροντίζοντας τα 7 παιδιά τους. Οι ρεπορτάζ της εποχής την περιέγραφαν ως “ερωτομανή γυναίκα” που είχε πολλούς εραστές. Ένας από αυτούς τους εραστές ήταν ο κολλητός του Γιάννης, ένας 40χρονος βιολιστής. Ο βιολιστής έμπαινε συχνά στο σπίτι τους, έπαιζε με τα παιδιά και μοιραζόταν γεύματα και ποτά με το ζευγάρι. Ο Γιάννης δεν είχε ιδέα για τις ερωτικές σχέσεις που αναπτύσσονταν πίσω από την πλάτη του. Όμως, αυτό που ακολούθησε ήταν ένας εφιάλτης που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.

    Την πρωινή ώρα της 1ης Αυγούστου του 1960, καθώς ετοιμαζόταν για τη δουλειά του, ο Γιάννης ανακάλυψε μερικά γράμματα που περιείχαν ερωτικές επιστολές που η Δέσποινα αντάλλασσε με τον εραστή της. Εξοργισμένος, ο Γιάννης φωνάζοντας ζήτησε εξηγήσεις. Η απάντηση που δέχτηκε από την γυναίκα του ήταν απλή: “Τον αγαπώ. Έχω αποφασίσει να σε χωρίσω και να γίνει αυτός ο άντρας μου!” Σε μανία, ο Γιάννης πιάνει ένα μαχαίρι από την κουζίνα και επιτίθεται με αγριότητα στην γυναίκα του. Την μαχαιρώνει περισσότερες από 15 φορές στο στήθος, στο κεφάλι και στην κοιλιά και έπειτα την πετάει στην αυλή. Τα 6 παιδιά τους, μπροστά στην τραγωδία, βλέπουν τα πάντα. Ο Γιάννης τα απειλεί ότι αν αποφασίσουν να φέρουν τη μητέρα τους μέσα στο σπίτι ή να ζητήσουν βοήθεια, θα τα σκοτώσει. Έπειτα, τρεχάτος, δραπέτευσε.

    Η κόρη της οικογένειας, η 16χρονη Φρόσω, ήταν η μόνη που δεν βρισκόταν στο μέρος του φονικού, καθώς εργαζόταν στην Αθήνα. Όταν έμαθε για την τραγωδία, επέστρεψε άμεσα στο χωριό. Η Φρόσω είχε μεγάλη αγάπη για τη μητέρα της και η τραγωδία ήταν σκληρή για εκείνη. Μόλις δύο χρόνια μετά τα γεγονότα, σε ηλικία 18 ετών, η ίδια διέλυσε τη ζωή της.

    Ίσως ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι δικαστικές αρχές την υπόθεση επηρέασε την απόφαση της Φρόσω να τερματίσει τη ζωή της. Ο Γιάννης, ή “Γιάννης ο φονιάς”, συνελήφθη για την δολοφονία της γυναίκας του και οδηγήθηκε σε δίκη. Ωστόσο, το δικαστήριο τον αθώωσε με το επιχείρημα ότι είχε ενεργήσει “εν βρασμώ ψυχής”.

    Η ιστορία του “Γιάννη ο φονιάς” παραμένει ένα σκοτεινό κεφάλαιο στη μουσική ιστορία της Ελλάδας. Μια τραγωδία που αποτυπώθηκε με τρόπο συγκλονιστικό στους στίχους του τραγουδιού του Μητσιά, δημιουργώντας έναν μύθο που εξακολουθεί να αγγίζει τις καρδιές των ακροατών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα