30 Ιουνίου 2024

    Ο ΙΣΑ αγωνίζεται για την προστασία της υγείας: Μηνυτήρια αναφορά για παράνομες οφθαλμολογικές εξετάσεις”

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έχει αποφασίσει να δράσει και να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη πρακτική οπτικών καταστημάτων που προσφέρουν οφθαλμολογικές εξετάσεις από μη ειδικευμένους επαγγελματίες. Στην ανακοίνωσή του, το ΙΣΑ αναφέρει ότι έλαβε γνώση μέσω κοινωνικών δικτύων για τις προσκλήσεις που απευθύνουν οπτικοί και οπτομέτρες στους πολίτες να υποβληθούν σε οφθαλμολογικές εξετάσεις. Αναφέρονται συγκεκριμένα σε εξετάσεις που αφορούν την παιδική μυωπία, την αμβλυωπία, την όραση και το κερατοειδές.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ συζήτησε εκτενώς το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω εξετάσεις πρέπει να διενεργούνται μόνο από ειδικευμένους οφθαλμιάτρους. Είναι σαφές ότι αυτά τα οπτικά καταστήματα παραβιάζουν τον νόμο και πιθανόν να εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Το ΙΣΑ ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την ανάληψη ευθύνης εκεί που ανήκει, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

    Σημειώνεται ότι το ΙΣΑ είχε ήδη επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ζητώντας την κατάργηση της δυνατότητας συστέγασης ιατρών Οφθαλμιάτρων με οπτικά καταστήματα, όπως επιτρέπει ο Νόμος 5007/2022. Η επιστολή αναφέρεται ότι αυτή η πρακτική δημιουργεί αμφιβολίες για την επάρκεια της παρεχόμενης φροντίδας υγείας και την ασφάλεια των ασθενών.

    Με αυτή την κίνηση, το ΙΣΑ επιδιώκει να προασπίσει τον ρόλο του ιατρού Οφθαλμιάτρου και να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα όσον αφορά την όραση και τα οφθαλμολογικά ζητήματα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτές οι εξετάσεις είναι κρίσιμες για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από επαγγελματίες με εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παρακολουθεί στενά την πορεία αυτής της υπόθεσης και προσδοκά την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του δικαιώματος των ασθενών σε εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα