7 Ιουλίου 2024

    Ο κίνδυνος για την υγεία των εφήβων από τα δημοφιλή ποτά – Ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι – Τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα

    Τα ενεργειακά ποτά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των εφήβων, οι οποίοι συχνά κρατούν ένα κουτάκι μαζί τους καθώς πηγαίνουν στο σχολείο ή κάνουν διάλειμμα. Ωστόσο, πρέπει να διατηρούνται σε επιφυλακή καθώς υπάρχουν αναφορές για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία τους. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, τα ενεργειακά ποτά συνδέονται με διάφορα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα στους εφήβους, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων, αύξησης του βάρους, αγχού, κατάθλιψης, διαταραχών ύπνου και συμπτωμάτων Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα. Ο χειρότερος συνδυασμός.

    Οι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτά τα ποτά είναι οι έφηβοι αγόρια, σύμφωνα με ένα νέοπου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Δημόσια Υγεία. Η έρευνα εξέτασε δεδομένα από 57 μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια νέους ανήλικους από 21 διαφορετικές χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αγόρια είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά σε σχέση με τα κορίτσια. Επίσης, η συχνή κατανάλωση συνδέεται με υγιεινά προβλήματα όπως υψηλό δείκτη μάζας σώματος, προβλήματα καρδιακού ρυθμού, υψηλή αρτηριακή πίεση, απόπειρες αυτοκτονίας καθώς και ψυχολογικές ασθένειες όπως άγχος και κατάθλιψη. Επιπλέον, τα αγόρια που καταναλώνουν ενεργειακά ποτά επίσης εκτίθενται σε άλλες επιζήμιες συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το άτμισμα και η έλλειψη ποιότητας ύπνου. Οι παρενέργειες της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών περιλαμβάνουν αύξηση του κινδύνου για άσθμα, συχνή ούρηση και τερηδόνα.

    Επιπλέον, όταν τα ενεργειακά ποτά συνδυάζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, οι επιπτώσεις γίνονται πολύ πιο αρνητικές. Σε μια έρευνα, παρατηρήθηκε ότι οι έφηβοι που πίνουν τα ποτά αυτά σε συνδυασμό με αλκοόλ, έδειξαν χειρότερη συμπεριφορά σε σχέση με τους άλλους εφήβους. Είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο, οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ και κατέφευγαν στη χρήση ναρκωτικών, σε αντίθεση με τους έφηβους που έπιναν μόνο ενεργειακά ποτά.

    Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα είναι παρατηρητική και δεν μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια ότι τα ενεργειακά ποτά είναι υπεύθυνα για τις επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητα τους σε καφεΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν την υγεία των νέων. Η Δρ Shelina Visram, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, προειδοποιεί γι’ αυτό και αναφέρει ότι οι επιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά.

    Προτείνουμε τη μελέτη αυτή να λειτουργήσει ως σημείο αφετηρίας για περαιτέρω έρευνες και προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εφήβων από τις αρνητικές επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών. Η υγεία των νέων είναι κρίσιμη και πρέπει να την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα