7 Ιουλίου 2024

    Ο κίνδυνος για τη Γροιλανδία: Οι πάγοι καταστρέφονται από την κλιματική αλλαγή

    αναφέρει ότι οι ωκεανοί αναλαμβάνουν να απορροφήσουν την υπερβολική θερμότητα που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών προκαλεί επίσης την καταστροφή των πάγων στη Γροιλανδία.

    Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ποσοστό της αύξησης της στάθμης της θάλασσας αποδίδεται στην απώλεια του πάγου της Γροιλανδίας, που ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 17% μεταξύ των ετών 2006 και 2018. Η Γροιλανδία χάνει ετησίως 270 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, ποσότητα που υπερβαίνει τα 150 δισεκατομμύρια τόνους πάγου που χάνονται στην Ανταρκτική. Στις βόρειες περιοχές της Γροιλανδίας, οι παγόβουνα έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου τους από το 1978, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού. Τρεις από αυτές τις “παγοκρηπίδες” έχουν ήδη καταρρεύσει, ενώ οι πέντε που παραμένουν μειώνονται ραγδαία, αποσταθεροποιώντας τους γύρω παγετώνες.

    Η απειλή για τους πάγους της Γροιλανδίας προέρχεται όχι μόνο από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, αλλά και από την αυξανόμενη θερμοκρασία του αέρα. Η Αρκτική ζεσταίνεται τέσσερις φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, συμβάλλοντας στη διάλυση των πάγων. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την απελευθέρωση περισσότερου πάγου στον ωκεανό μέσω δορυφορικών εικόνων και την κίνηση του πάγου με τις παλίρροιες.

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, με τις παγοκρηπίδες να γίνονται πιο αδύναμες και τη σταθερότητα των πάγων να απειλείται. Οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία φέρνουν περισσότερο ζεστό νερό υποτροπικής προέλευσης κοντά στις ακτές της Γροιλανδίας, επιταχύνοντας την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών.

    Η έρευνα αυτή αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί το παγκόσμιο οικοσύστημα και έχει δραματικές επιπτώσεις σε περιοχές όπως η Γροιλανδία. Είναι καιρός να δράσουμε για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουμε τις φυσικές ομορφιές του πλανήτη μας πριν είναι πολύ αργά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα