7 Ιουλίου 2024

    Ο κίνδυνος της πλήξης για τα τετράχρονα παιδιά: Πώς απειλεί την υγεία και το βάρος τους

    Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Quality and Preference, φέρνει στο φως τον κίνδυνο που συνδέεται με την πλήξη στα προσχολικά παιδιά και τις επιπτώσεις της στην υγεία και το βάρος τους. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ, την περίοδο που αισθάνονται πλήξη, τα παιδιά καταναλώνουν έως και 79% περισσότερες θερμίδες.

    Η μελέτη περιλάμβανε 119 γονείς, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, καθώς και για το πώς αντιμετωπίζουν την πλήξη και τις αλλαγές διάθεσης του παιδιού τους. Τα παιδιά, από την πλευρά τους, συμπλήρωσαν ένα εργαστηριακό πείραμα όπου αξιολογήθηκε η διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένης της βαρεμάρας. Κατόπιν, προσφέρθηκε στα παιδιά ένα πλήρες γεύμα και τους ζητήθηκε να δηλώσουν πότε αισθάνθηκαν κορεσμό.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα παιδιά που αισθάνθηκαν πλήξη κατανάλωσαν 94 επιπλέον θερμίδες, παρόλο που ένιωσαν χορτάτα, ενώ τα παιδιά που βρίσκονταν σε ουδέτερη διάθεση κατανάλωσαν μόλις 53 θερμίδες επιπλέον. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε ότι στις περιπτώσεις όπου οι γονείς χρησιμοποιούσαν το φαγητό για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα του παιδιού ή όταν το παιδί ήταν πιο συναισθηματικό, τα παιδιά κατανάλωναν πέντε φορές περισσότερες θερμίδες όταν βαριόντουσαν.

    Η Δρ. Rebecca Stone, που ήταν επικεφαλής της μελέτης, τόνισε την σημασία του αποτελέσματος, αναφέροντας ότι η πιθανότητα υπερκατανάλωσης θερμίδων σε περίπτωση πλήξης για μια μέρα, μια εβδομάδα ή ένα έτος είναι πολύ σημαντική. Παράλληλα, η καθηγήτρια Claire Farrow, που συμμετείχε στη μελέτη, πρόσθεσε ότι η συναισθηματική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση στο μέλλον και θα πρέπει να αποφεύγεται. Ως εκ τούτου, οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν την πλήξη χωρίς να αναζητούν παρηγοριά στο φαγητό.

    Αν και είναι εύκολο να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό ως μέσο παρηγόρησης των παιδιών, η έρευνα αποδεικνύει ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Έτσι, είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γονείς και οι φροντιστές για τους κινδύνους αυτής της πρακτικής και να βρουν άλλους τρόπους απασχόλησης των παιδιών κατά την περίοδο της πλήξης. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε μια υγιή ανάπτυξη και μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό για τα παιδιά μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα